Monikulttuurisuus ei ole pahasta!

Tänään alkaa kansainvälinen Rasisminvastainen viikko, jolla otetaan kantaa yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolesta sekä vastustetaan rasismia ja etnistä syrjintää. Kampanjassa ovat mukana näyttelijä ja juontaja Eppu Salminen ja kirjailija Jari Tervo, joiden mielestä rasismi ei lopu itsestään, vaan siihen on puututtava.

Kotimaa
Jari Tervo ja Eppu Salminen
Kansainvälinen Rasisminvastainen viikko ottaa kantaa yhdenvertaisuuden ja monimuotoisuuden puolesta sekä rasismia ja etnistä syrjintää vastaan. Julkkispuolelta asiasta olivat Aamu-tv:ssä kertomassa Jari Tervo Ja Eppu Salminen.

Jari Tervo ja Eppu Salminen vierailivat Aamu-tv:ssä kertomassa ajatuksiaan rasisimista. Heidän mielestään vain puuttumalla asiaan, siihen voi vaikuttaa.

- Se on samaa vanhaa rasismia kuin aina ennenkin. Se on ennakkoluuloja ihmisten ihonvärin tai rodun vuoksi. Kuitenkin lisäksi rasismi on ottanyt myös järisyttävämmän muodon netin räjähtämisen vuoksi.

Tervo kertoo, miten esimerkiksi suomenruotsalaisuudesta tai pakolaisuudesta aloitettu keskustelu verkossa kiihdyttää ihmisten tunteita.

- Viimeistään kolmas kommentti, nimettömänä esitetty kommentti, on rasistinen. Tällaiseen on puututtava, eihän tämä itsestään lopu.

- Ihmisten kategorisointi pelkän ihonvärin perusteella on järjetöntä. Meillä kaikilla on samanvärinen veri ja se riittää, perustelee Eppu Salminen lähtöään mukaan kampanjaan.

Suvaitsevaisuutta on opeteltava

Tervo tähdentää, ettei rasismi ole mielipidekysymys. Ihmisen arvo ei ole riippuvainen hänen rodustaan. Hän uskoo, että asia on pinnalla Suomessa siksi, että suomessa jo nykyään asuu jonkin verran ulkomaalaisia. Suomalaiset käsittelevät asiaa.

- Suvaitsevaisuus ei ole mikään pysyvä piirre, vaan siihen opetellaan. Sitä pitää harjoitella. Ei me olla Epun kanssa täällä sen takia, että me ollaan valtavan loistavia ihmisiä. Mekin olemme tätä opetellet aika paljon.

Tervo uskoo, että vaikka netin mielipiteiden vaihto on hetkittäin hyvin räikeää, suurin osa rasisteista ei kerro melipidettään missään. Hänen mielestään rasismi on vain lisääntynyt viime vuosina.

Salminen puolestaan korostaa, että puheet siitä, että monikulttuurisuus ei ole hyvä asia on pötya.

- Menkää Lontooseen tai New Yorkiin, niin näette, että monikulttuurisuus on hyvä asia.