Sarkozy: Kouluammuskelu kansallinen murhenäytelmä

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut ammuskelun Toulousen juutalaisessa koulussa kansalliseksi murhenäytelmäksi. Kaikissa ranskalaiskouluissa vietetään tiistaina minuutin hiljainen hetki uhrien muistoksi, Sarkozy kertoi vierailleessaan Toulousessa.

Ulkomaat
Nicolas Sarkozy puhuu Ozar Hatorah -koulun edustalla maanantaina.
Nicolas Sarkozy puhui Ozar Hatorah -koulun edustalla maanantaina.Eric Cabanis / EPA

Hän lupasi, että valtio tukee tapauksen tutkimusta koko painollaan. Sisäministeri Claude Gueant pysyy presidentin mukaan Toulousessa niin kauan kuin tarve vaatii.

Sekä uudelle presidenttikaudelle pyrkivä oikeistolainen Sarkozy että sosialistien ehdokas François Hollande keskeyttivät iskun jälkeen vaalikampanjansa ja suuntasivat Toulouseen. Hollande sanoo matkustavansa kaupunkiin osoittaakseen solidaarisuutta uhrien perheille ja Ranskan juutalaisyhteisölle.

Juutalaisten edustajat ovat tuominneet iskun jyrkästi ja patistaneet Ranskaa etsimään surmaajan. Euroopan juutalaiskongressin johtaja Moshe Kantor sanoo, että kyseessä näyttää olleen suunniteltu hyökkäys juutalaislasten surmaamiseksi ja tekijä pyrki iskemään juutalaisyhteisön heikoimpaan kohtaan.

Euroopan rabbiinisen keskuksen johtaja rabbi Arieh Goldberg sanoo, että tämä on hyökkäys koko juutalaisyhteisöä vastaan. Jos on ihmisiä, jotka haluavat pelotella juutalaisyhteisön alistumaan, vastaamme heille, ettemme alistu. Rakennamme lisää kouluja, synagogia ja muita juutalaisia instituutioita, hän vakuuttaa.

Israelin ulkoministeriö sanoo olevansa kauhistunut iskusta. Ministeriö sanoo luottavansa siihen, että tekijät joutuvat oikeuden eteen.

Ranskan muslimineuvoston johtaja Mohammed Moussaoui tuomitsee niin ikään iskun ja toivoo, että surmaaja löytyisi pian. Hän sanoo Ranskan muslimien tuntevan solidaarisuutta juutalaisyhteisöä kohtaan.

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on esittänyt niin ikään surunvalittelunsa. Hän sanoo, että kyseessä on vastenmielinen rikos, eikä ole sietämättömämpää kuin viattomien lasten surmaaminen.

Lähteet: AFP