Vaalijala korvaa laitospaikkoja palvelukodeilla

Kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksen pitkäaikaiset laitospaikat Pieksämäen Vaalijalasta vähenevät tasaisesti lähivuosina. Ministeriön patistamaa muutosta pidetään liian kiireisenä.

Kuva: YLE / Etelä-Savo

Sosiaali- ja terveysministeriön tavoitteena on kaikkien laitosten tyhjeneminen vuoteen 2020 mennessä. Tämä vaatii avopalvelujen lisäämistä eli palvelukotien rakentamista.

Vaalijalan suunnitelmissa on vähentää lähivuosina pitkäaikaisten laitospaikkojen määrä 220:stä noin 170:een.

Vaalijalan edustajat kävivät äskettäin kehitysvammaisten asumispalveluja selvittävän ministeriön ohjausryhmän kuulemistilaisuudessa.

Asumisolosuhteet on turvattava

- Ei me voida ruveta purkamaan laitoksia alta pois, ennen kuin on saatu avopalvelut nykyistä parempaan kuntoon ja varmuus siitä, että kukaan ei joudu laitoshoidosta huonompiin olosuhteisiin, sanoo Vaalijalan johtaja Erkki Paara.

- Sehän täytyy turvata sillä, että edetään kunkin yksilön kohdalla harkitusti ja tehdään hänen palvelunsa hyvin valmiiksi ja hyvin suunnitellusti.

- Ja tässä juuri monet esittivät maltillista vauhtia siellä Helsingin tilaisuudessa. Tässähän on turha pitää nyt liian kovaa kiirettä kehitysvammaisten ja perheittenkin asioita ajatellen, Paara sanoo.

Vaalijalaan jää tulevaisuudessa lääkäreiden, psykologien, sosiaalityöntekijöiden ja terapeuttien palveluja tarvitsevia asukkaita.