Asekaupan tutkija varoittaa Patrian Saudi-kaupan riskeistä

Tukholman rauhantutkimuslaitoksen Siprin tutkijan mukaan on olemassa selvä riski, että Saudi-Arabiaan myytyä suomalaisvalmisteista Nemo-kranaatinheitinjärjestelmää käytetään myös siviiliväestöä vastaan sisäisten levottomuuksien yhteydessä.

Ulkomaat
Patrian taisteluvaunu
EPA

- Kun Saudi-Arabiaan toimittaa kranaatinheittimiä, joita asennetaan ajoneuvoihin on kysyttävä, voiko käydä niin kuin kävi Libyassa ja Syyriassa. On olemassa ilmeinen riski, että kranaatinheittimiä voidaan käyttää väestöä vastaan jonkinlaisen kansannousun yhteydessä, sanoo tutkija Pieter Wezeman Tukholman rauhantutkimuslaitoksesta Sipristä.

Aiemmin Hollannin puolustusministeriössä tutkijana toiminut Wezeman seuraa erityisesti Lähi-idän, Kiinan, Pakistanin ja Intian asekauppaa.

Vaarana käyttö sisäisissä levottomuuksissa

Suomalaisen Nemo-kranaatinheitinjärjestelmän myynti Saudi-Arabiaan on mukana Siprin viime vuoden tilastoissa. Patria sai myytyä yhteensä 36 Nemo-kranaatinheitintornia, jotka on tarkoitus asentaa Kanadassa valmistettuihin LAV/Piranha panssariajoneuvoihin.

- Mielenkiintoista kyllä olemme jo nähneet näitä ajoneuvoja toiminnassa, kun Saudi-Arabian kansalliskaarti avusti Bahrainin asevoimia mielenosoitusten kukistamisessa viime vuonna, Pieter Wezeman kertoo.

Kanadassa onkin syntynyt kova keskustelu panssariajoneuvokaupoista, kun kävi ilmi, että ajoneuvoja oli käytetty Bahrainin protestien murskaamisen yhteydessä.

- Jos Saudi-Arabiaan toimittaa Nemo-kranaatinheitinjärjestelmiä on hyvin mahdollista, että ne päätyvät Bahrainin kaltaisiin tilanteisiin, Wezeman sanoo.

Saudi-Arabiassa voimakkaita jännitteitä

Saudi-Arabia on Bahrainin lisäksi myös sotkeutunut toisen naapurimaan Jemenin tapahtumiin. Saudi-Arabiassa on myös voimakkaita sisäisiä jännitteitä muun muassa hyvin vanhoillista sunni-islamilaista suuntausta edustavan valtion ja shiialaisen vähemmistön välillä.

Ajoneuvoihin asennetut kranaatinheittimet muodostavat hyvin joustavan järjestelmän. Wezemanin mukaan Nemoa voi käyttää aseistettua hyökkääjää vastaan mutta myös väestöä vastaan, jos haluaa turvautua äärimmäisen väkivaltaan. Libya on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa kranaatinheittimiä käytettiin väestöä vastaan esimerkiksi Misratan kaupungissa.

Suomen hallitus myönsi luvan Patrian Nemo-kaupoille joulukuussa. Vientiluvan myöntämisen yhteydessä Saudi-Arabian demokratia- ja ihmisoikeustilanne nousi myös esille.

- Toivon, että suomalaiset viranomaiset ovat tarkkaan miettineet näitä asioista ja erityisesti sitä miten näitä aseita voisi käyttää jos syntyy Libyan, Syyrian tai Egyptin kaltaisia konfliktitilanteita, tutkija Pieter Wezeman pohtii.

Patria ei spekuloi

Patria ei halua kommentoida Siprin tutkijan epäilyjä kranaatinheitinjärjestelmien käytöstä.

- Saimme vientiluvan valtioneuvostolta joulukuun puolivälissä ja elämme sen mukaan. Hallituksella on asiantuntemus arvioida, minne aseita voi viedä ja minne ei, sanoo markkinointijohtaja Jukka Holkeri Patriasta.

Lähteet: Yle Uutiset / Tom Kankkonen, Tukholma