Hyppää sisältöön

Makuuvaunujen hulinaan haetaan apua hälytysnumerosta

Makuuvaunuissa meno äityy välillä vallattomaksi. Nyt VR aikoo parantaa makuuvaunujunien matkarauhaa. Yhtiö kehittelee yleistä hälytysnumeroa, jonka välityksellä saisi yhteyden junien konduktööreihin häiriötilanteissa.

Kuva: Yle

Keväällä etelän väki suuntaa yöjunilla Lapin hangille. Toisinaan lomalle lähtijät pääsevät juhlatunnelmaan jo menomatkalla, jolloin kanssamatkustajien yöunet saattavat häiriintyä juhlijoiden mekastuksen vuoksi. Yleensä ketään ei kuitenkaan jouduta poistamaan junasta, kertoo VR:n kaukoliikennejohtaja Ari Vatanen.

- Konduktöörimme ovat kokeneita, ja heillä on silmää tällaisille tilanteille. Yleensä asiat hoituvat puhumalla.

Joskus joudutaan kuitenkin turvautumaan poliisin apuun. Helsingistä lähtevien matkustajien tunnelma alkaa nousta Tampereen jälkeen, kun on matkustettu pari kolme tuntia.

Vatasen mukaan häiriöt eivät ole yleisiä, mutta yksittäisetkin tapaukset ovat liikaa. Matkarauha on asia, josta ei saa tinkiä.

- Kyllä matkustusrauha täytyy taata matkustajille niin päivä- kuin yöjunissakin. Se kokemus, minkä matkasta saa, on erittäin tärkeä. Häiriöt pitää saada minimoitua.

Apua konduktööriltä

Yöjunien makuuvaunuissa on tarrat, joista käy ilmi konduktöörivaunun sijainti. Heidän puoleensa voi aina kääntyä, kun tarvitsee apua. Mutta yksin pienten lasten kanssa matkustava vanhempi voi joutua hankalaan tilanteeseen, jos hän ei voi jättää lapsia yksin hyttiin tai lähteä heidän kanssaan harhailemaan pitkin öistä junaa.

Vatanen kertoo, että ongelma on tiedostettu ja ratkaisua suunnitellaan.

- Etelä-Suomessa on ympärivuorokautinen päivystysnumero, jonne matkustajat voivat ottaa yhteyttä. Tarkoituksena on laajentaa sen toimintaa siten, että myös makuuvaunujen matkustajat voisivat soittaa sen kautta yöjunien konduktööreille. Ongelmana on, että puhelimet eivät vielä toimi kaikilla rataosuuksilla. Se on kuitenkin päätetty, että jossain vaiheessa hytteihin tulee tällaiset puhelinnumerotarrat.