Valamoa sammuttivat ensimmäisinä vapaapalokunnat

Palopaikalle saapuivat ensimmäisinä Karvion, Heinäveden ja Vihtarin vapaapalokunnat. Sen sijaan Viinijärven pelastusyksikkö sai tiedon palosta hitaasti, vaikka se sijaitsee samalla etäisyydellä luostarista kuin Heinävesi. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksesta myönnetään, että laitoksen päivystävä palomestari teki toimenpidepyynnön Liperin Viinijärvelle vain lisäresurssina eli niin sanottuna täydentävänä vasteena.

Matka Viinijärveltä Valamon luostariin on lyhyempi kuin Heinävedeltä, josta ajettaessa on kierrettävä Kerman järvi. Kuva: Yle

Viinijärven pelastusyksikkö sai tiedon Valamon palosta lähes tunnin ensihälytyksestä, mikä on kummastuttanut alan väkeä.

Karttapalvelu Google Mapsin mukaan Viinijärveltä on pääosin valtatietä 23 pitkin Valamon luostariin 35 kilometriä, kun Heinävedeltä matkaa kertyy mutkaisempaa tietä 37 kilometriä. Heinävedeltä Valamoon ajettaessa on kierrettävä Kermajärvi. Ennen Heinäveden yksikköä sammutustöihin ehätti Karvion vapaapalokunta. Kolmantena paikalle saapui Vihtarin vapaapalokunta.

Etelä-Savon pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti vakuuttaa, että Viinijärven hälyttäminen heti paikalle ei olisi nopeuttanut sammutusta, sillä Viinijärvellä ei ole puomitikasautoa ja palo riehui rakennuksen yläosassa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen valmiussuunnittelijan Pasi Markkasen mukaan Heinävesi on paikkana ongelmallinen, koska se on kolmen pelastuslaitoksen ja kolmen hätäkeskuksen alueella.

Palopaikalla oli lopulta lukuisia yksiköitä niin Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan kuin Pohjois-Savonkin pelastuslaitoksista.