Psyykkinen kuormitus kaataa miehen naista helpommin

Toimihenkilömiesten psyykettä kuormittavat vaatimukset ja vaikutusmahdollisuudet. Työntekijämiehiä taas stressaavat vähäinen vaatimustaso ja vaikutusvallan puute.

Kotimaa
Masentunut mies istuu sängyllä
YLE

Naiset kestävät työstressiä paremmin kuin miehet. Tuore tutkimus paljastaa, että psyykkisesti kuormittava työ lyhentää miesten elinikää, muttei naisten. Varsinkin vaikutusmahdollisuuksien puute yhdistettynä vaativaan työhön lisää miesten kuolleisuusriskiä merkittävästi. Tämä selvisi Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimus perustuu Työterveyslaitoksen lähes 30 vuoden seuranta-aineistoon, jossa oli mukana lähes 6 000 kunta-alan työntekijää ja toimihenkilöä. Työn vaatimukset ja työn hallinta määrittävät työn psyykkistä kuormittavuutta. Työn suuret vaatimukset yhdistettynä vähäisiin vaikutusmahdollisuuksiin johtavat työn korkeaan psyykkiseen kuormittavuuteen.

Toimihenkilömiehiä riivaa vastuu

– Korkea psyykkinen kuormitus lisäsi toimihenkilöammateissa työskentelevien miesten kuolleisuusriskiä puolella seurannan aikana, kertoo Jyväskylän yliopiston tutkija Mikaela von Bonsdorff.

Työntekijämiehillä vähäiset vaatimukset ja vaikutusmahdollisuudet taas ennustivat varhaisempaa kuolemaa. Työntekijöiden kuolleisuusriski on toimihenkilöitä suurempi.

Toimihenkilönaisten osalta niin sanottu aktiivinen työ, eli ammatin suuret vaatimukset ja vaikutusmahdollisuudet, vähentää kuolleisuusriskiä. Von Bonsdorffin mukaan tällaisissa atiivisissa töissä olevat naiset ovat tyypillisesti korkeimmin koulutettuja ja varhainen kuolleisuus on heillä pienempää.

Psyykkisesti vaativaa työtä tekevät miehet ovat alttiita monille sairauksille.

– Sydänsairaudet ovat yksi suuri riski. Myös syöpäsairauksien ja aineenvaihduntasairauksien, kuten diabeteksen riski kasvaa psyykkisten vaatimusten mukana, von Bonsdorff listaa.

Lähteet: Yle Keski-Suomi