Kääre muuttuu lennossa roskaksi

Kevät sulattaa lumet ja paljastaa roskatun maanpinnan. Suklaapatukan kääre muuttuu teinien kädessä roskaksi, jota tulee päästä eroon. Kynnys kerätä roskansa on usein hyvin suuri, miettii Marianne Valola suunvuorossaan.

Suunvuorot
YLE / Petri Kuikka

Lumi tuli tänä talvena myöhään ja pian se sulaa ilman lämmetessä. Jokakeväiseen tapaan on jännittävää seurata, millaisia roskia, kakkaläjiä ja törkykasoja lumen alta paljastuukaan!

Roskan käsite on omituinen. Ajatellaanpa vaikka suklaapatukan käärettä. Kaupassa suklaapatukan kääre houkuttelee ostamaan. Se on suojaava, hygieeninen ja kaunis. On ihanaa avata kääre ja haukata makeaa herkkua.

Kääre on kätevä, se suojaa sormia sotkeutumiselta. Vaan kun patukka on syöty, on kääreestä tullut roska. Ja roskasta on päästävä eroon.

Nuoria on hauska seurata, sillä teini-iässä ihminen on aidoimmillaan. Teinit tekevät näkyväksi asioiden oikean laidan. Teinien suhde roskiin on erityisen mielenkiintoinen.

Jos lounasaikaan teinille ei maistu ilmainen kouluruoka, hän karkaa koulusta lähikioskille. Sieltä teini ostaa energiajuoman kaveriksi karkkipussin tai suklaapatukan. Herkut syödään - ja roskat viskataan maahan.

Vaan sitten paikalle saapuu tarkkasilmäinen opettajansijainen kannat kopisten ja vaatii teiniä nostamaan roskat maasta. Mutta teini ei nosta. Hän ei koske roskiin. Hän ei siivoa roskia, sillä siivoojat ovat sitä varten, että he siivoavat roskat.

Opettajansijainen ja teini joutuvat yhdessä toteamaan, että teinin syömän suklaapatukan käärepaperille on tapahtunut jotain ihmeellistä matkalla hänen kädestään maahan. Kädessä se oli hänen suklaapatukkansa kääre, mutta maassa se on roska. Roska on likainen ja siitä saa tauteja, ja teinin ei ole sopivaa koskea siihen.

Vanhemmat varoittelevat lapsiaan: älä koske roskiin. Roskat ovat jonkun muun jättämää vaarallista likaa. Ja vaikka teini olisi itse heittänyt maahan kyseisen käärepaperin, on roskan käsite niin vahva, ettei hän saata koskea siihen.

Teinien toimia on tässäkään asiassa turha kauhistella, sillä nuori sukupolvi vain tekee näkyväksi vanhemman sukupolven ihanteet, ideologiat ja pelot. Teinien roskakammo on meistä aikuisista lähtöisin.

Suosittelen kaikille keväistä koko perheen roskaretkeä lähimaastoon.

Lähteet: Marianne Valola

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus