Valamon taideaarteet saatiin pelastettua

Valamon luostarin elämä palautui sunnuntai-iltaisen tulipalon jälkeen nopeasti normaaleihin uomiinsa maanantaiaamuna. - Aamukuuden palvelus oli aivan normaalisti. Kun henkilövanhinkoja ei sattunut ja arvokkaat taideaarteet saatiin pelastettua, muu on materiaa, luostarin liiketoimintajohtaja Veikko Halonen sanoo.

Valamon päärakennus tulessa.

Sunnuntaina illansuussa syttynyt tulipalo tuhosi 1840-luvulla rakennetun entisen päärakennuksen ullakkokerroksen. Ullakko toimi varastona ja kesällä vapaaehtoistyöntekijöiden majoitustilana. Ensimmäisen ja toisen kerroksen tilat kärsivät vesi-ja savuvahinkoja.

- Toisen kerroksen edustustilojen arvokkaat ikonit, maalaukset ja muu esineistö on valtaosin Laatokan vanhasta Valamosta tuotuja. Ne saatiin pääosin turvaan, Veikko Halonen kertoo.

Muutamat arvokkaat, vanhat huonekalut kärsivät ainakin osittain vesivahingoista.

Rakennus saadaan mittavan remontin jälkeen palautettua kahden alemman kerroksen osalta lähes entiselleen. Mittavat kuivatus- ja raivaustyöt vievät aikansa.

Talon pohjakerroksessa on toiminut muun muassa luostarin ompelimo. Lisäksi siellä on ollut kokous- ja muita aputiloja. Syttymissyy on edelleen avoin.

- Viranomaiset aloittavat selvitystyön maanantaina. Rakennus on ollut viime aikoina.vähällä käytöllä. Se viittaisi tekniikkaan. Talo on kaukolämmityksessä ja siellä on sähkölaitteita.

Valamon luostarissa on tähän aikaan vuodessa 40-50 munkkia, työntekijää ja opiskelijaa.

- Elämä jatkuu normaalisti ja esimerkiksi pääsiäisen tapahtumat voidaan viedä läpi. Igumenin vastaantotto pitää järjestää nyt jossakin muualla, Veikko Halonen kertoo.