1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uskonnollinen taideteos

Ikonit evakossa konservointilaitoksessa - vanhan kirkon ikonit pakkaseen

Ikonit ja taideteokset ovat tallessa pitkin Valamon luostarin konservointilaitoksen tiloja. Palon yhteydessä jouduttiin evakuoimaan myös vanhan päärakennuksen viereinen vanha kirkko. Sieltä tuotiin ikoneja, joiden säilytyksestä oli tulla ongelma: kylmillään olevan kirkon ikonit kärsivät normaalissa huoneenlämmössä.

Uskonnollinen taideteos
Savua pursuaa rakennuksen ikkunoista.
Yle / Heikki Haapalainen

Luostarin johtava konservaattori Riikka Köngäs kertoo, että kirkko jouduttiin evakuoimaan, koska luostarin vanhan päärakennuksen palo oli niin lähellä. Hän kiittää niin vanhan päärakennuksen kuin vanhan kirkonkin evakuointiin osallistuneita siitä kunnioituksesta ja varovaisuudesta, jolla taideteokset ja ikonit siirrettiin turvaan.

- Siinä hötäkässä olisi voinut syntyä vaurioita, mutta silmämääräisesti arvioiden siirto on hoidettu hienosti.

Konservointilaitokselle tuotiin palavasta rakennuksesta sekä uuden Valamon että Laatokan Valamon tavaroita.

- Niiden tunnearvo on mittaamaton. Edustustiloissa on paljon ihmisille rakkaita ikoneja ja muuta taidetta. Turvaan saatiin myös lukuisia luostarina johtajina toimineiden henkilöiden muotokuvia.

Vanhan päärakennuksen ikonit ja taideteokset ovat konservointilaitoksessa, vanhan kirkon ikonit on saatu kylmiin tiloihin ja palossa kosteus- ja savuvahinkoja kärsineet huonekalut kontteihin odottamaan tarkempaa tutkiskelua.

Johtava konservaattori Riikka Köngäs sanoo, että huonekalut ovat kärsineet, mutta mahdollisesti ainakin joiltakin osin pelastettavissa. Valamon luostarin konservointilaitoksessa työskentelee päätoimisesti kolme henkilöä: kaksi konservaattoria ja yksi tutkimusvalokuvaaja.

Lähteet: Yle Etelä-Savo / Satu Haapanen

Lue seuraavaksi