Kynäkauppias lämpeni sataman auringolle

Kauppaneuvos Kari Sulkanen empi aikanaan, satsatako liiketoimintaan Lahden nykyisessä matkustajasatamassa vai ei. Tiimaristaan tunnetuksi tulleen liikemiehen sunnistajan vaisto ratkaisi, sillä kesäillan aurinko hellii rannassa parhaimmillaan kymmeneen asti.

kauppaneuvokset
Kari Sulkanen Wellamo-laivassa.
Yle / Laura Mäkiniemi

Lahden nykyinen matkustajasatama oli vielä märkää mutamaata, kun kauppaneuvos Kari Sulkanen päätti kahvila-ravintolatoiminnan aloittamisesta rannassa.

Silloinen Lahden yleiskaava-arkkitehti Raimo Airamo keskusteli Sulkasen kanssa mahdollisesta yrittämisestä rannasta.

- Ei minulla ollut mitään tarkoitusta tulla tänne, enkä tiennyt, että täällä kaivataan yritystoimintaa. Sattumalta minulla kuitenkin oli Aino-laiva, jonka olin ostanut 1980-luvun lopulla.

- Sanoin, että en sentään, olen tällainen kynäkauppias, se riittää. No, me sitten suostuimme Jukka Riikosen kanssa tulemaan katsomaan paikkoja tänne savivellin keskelle. Pohdittiin, että ei sentään, tai no jos kuitenkin. Samana päivänä kuitenkin päätimme ja ilmoitimme Airamolle, että me tulemme, ja siitä se sitten alkoi, Sulkanen kertoo.

Lahdella oppimista muista rantakaupungeista

Kun kauppaneuvos oli päätöksensä tehnyt, ei paluuta ollut. Vuosien varrella esimerkiksi laivoja on tullut risteilytoimintaan lisää.

- Vanha suunnistajan taito opetti, että missä on aurinko, siellä on etelä. Tämä on loistava ilta-aurinkopaikka. Aurinko kiertää Enonsaaren taakse, ja vielä kymmeneltä illalla ollaan auringonpaisteessa. Se oli se lopullinen päätös.

Kun Kari Sulkanen istuu aluksessaan ja katsoo selälle Hollolan suuntaan, näkee mies yhden mieluisimmista maisemistaan. Työ Vesijärven rannassa ei ole valmis. Vuosien varrella ranta on muuttunut.

- Nythän tilanne on tietysti ihan toinen. Jakajia eli yrittäjiä on tässä neljä, viisi, ja kaikille pitäisi riittää asiakkaita, ja kaikille riittääkin. Mutta eihän se sama ole kuin alkuaikoina, kun joka ilta oli täyttä.

- Aitoon rantakaupunkiin on kuitenkin vielä matkaa. Lahti voisi ottaa oppia vaikka Lappeenrannasta tai Kuopiosta, joissa ollaan aidompia rantakaupunkilaisia. Täältä puuttuvat esimerkiksi kilpailevat ruokayritykset, painottaa Sulkanen.

Lähteet: Yle Lahti / Laura Mäkiniemi