1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kanalat

Pääsiäisestä saatetaan selvitä ilman munapaniikkia

Huhut pääsiäiseksi iskevästä kananmunapulasta osoittautuvat ehkä liioitelluiksi. Juvalaisen Kurikkaselän tilan kanalan isäntä Antti Laitinen uskoo, että munia riittää. Mikkeliläisen Prisman hedelmä- ja vihannesosaston vastaava Anu Hyyryläinen ei ole yhtä varma: - Odotan jännityksellä, mutta eiköhän niitä saada järjestettyä.

kanalat
Kurikkaselän tilalla on 250 000 kananmunaa.
Mika Aro / Yle

Markettien kananmunahyllyissä on nykyään monenlaista ja monenhintaista kananmunaa. Kilohinnat vaihtelevat parista eurosta vajaaseen kahdeksaan euroon eli tarjolla on edullisuutta ja huippulaatua.

Anu Hyyryläinen sanoo häkkikanaloiden lopettamisen näkyvän tarjonnassa: joinakin päivinä munia saadaan, joinakin ei.

Juvalaisen Antti Laitisen kanat ovat 30 kanan osastoissa. Siellä niillä on munintapesä, orret ja kylpypaikka. Virikkeellisen kanalasta tekee se, että olosuhteet on pyritty luomaan mahdollisimman aidoiksi: kana tykkää kuopia maata ja nukkua orrella.

Kurikkaselän tilan virikekanalassa on yli 40 000 kanaa ja 250 000 munaa odottamassa lähtöä kuluttajille.

Kananmunien vähentynyt tarjonta liittyy vuoden alusta voimaan tulleeseen direktiivin, jonka mukaan Suomesta poistui vanhanmallinen häkkituotanto ja kanaloissa on siirrytty direktiivin vaatimiin uusiin tuotantomuotoihin.

-Kananmunien kysynnässä on piikkejä aina pääsiäisenä ja joulun aikaan. Mutta kyllä niitä riittää tänäkin pääsiäisenä. Tuotantomäärät ovat vähän laskeneet, mutta palaavat loppuvuodesta normaalitasolle, Antti Laitinen arvelee.

Lähteet: Yle Etelä-Savo / Satu Haapanen

Lue seuraavaksi