Amnesty vaatii Natoa tutkimaan kuolonuhreja vaatineet Libyan ilmaiskut

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii sotilasliitto Natoa tutkimaan kymmenien siviilien kuolemat viimevuotisissa ilmaiskuissa Libyassa. Amnestyn mukaan Nato ponnisteli välttääkseen Libya-operaatiossaan siviiliuhreja, mutta tämä ei poista velvollisuutta tutkia siviilien surmia ja maksaa korvauksia uhrien omaisille.

Ulkomaat

Amnestylla on tiedot 55 siviilistä, jotka kuolivat ilmaiskuissa Tripolissa, Zlitenissä, Majerissa, Sirtessä ja Bregassa. Kuolleista 16 on lapsia ja 14 naisia.

Nato teki maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana tuhansia ilmaiskuja, jotka auttoivat Libyan kapinallisia syrjäyttämään Muammar Gaddafin hallinnon.

Naton toiminta kuitenkin jakoi YK:n turvallisuusneuvostoa. Venäjä, Kiina, Etelä-Afrikka ja Intia katsoivat, että Naton toimet olivat YK:n päätöslauselmien vastaisia. Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa puolestaan katsoivat, että toiminta oli laillista ja säästi ihmishenkiä.

Amnesty toteaa, että Nato pyrki merkittävässä määrin välttämään siviiliuhreja, mutta sen tulisi tutkia iskut, jotka uhreja vaativat. Järjestö huomauttaa, että Naton iskuissa kuolleiden omaiset ovat tietämättömiä siitä, mitä tapahtui ja kuka oli vastuussa.

Amnestyn mukaan Naton on tutkittava, johtuivatko siviiliuhrit kansainvälisen oikeuden rikkomuksista, ja jos näin on, viemään vastuussa olevat oikeuteen.

Uhreja vaatineet iskut tehtiin Amnestyn mukaan usein yksityisasuntoihin, joiden käyttämisestä sotilastarkoituksiin ei ollut selviä todisteita.

Uhrien omaiset ja iskuista selviytyneet ovat sanoneet, etteivät Nato tai Libyan viranomaiset ole olleet heihin yhteydessä.

Lähteet: AFP, Reuters