Ville Niinistö: Suomi on vielä tuulivoiman kehitysmaa

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan Suomi on edelleen tuulivoiman kehitysmaa, kun verrataan lähes mihin tahansa läntisen Euroopan maahan. Niinistö haluaa vauhdittaa tuulivoiman käyttöönottoa poistamalla esteitä uusien voimaloiden rakentamiselta.

Teksti-TV Pohjanmaa
Ympäristöministeri Ville NiinistöYLE / Jarkko Heikkinen

Vaasassa EnergyWeek-tapahtumassa vieraillut ympäristöministeri Ville Niinistö uskoo tuulivoiman tuovan seudulle tulevaisuudessa jopa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Kasvua alan toimijoille haetaan aluksi kotimaasta.

Pohjanmaallakin on vireillä useita tuulivoimaprojekteja, joiden eteneminen on kuitenkin ollut takkuista. Silti Niinistö näkee nykyisen tilanteen hyvänä lähtökohtana kehitykselle.

-Se tarkoittaa, että meillä on potentiaalia. Täällä Vaasassakin on tuulivoima-alan yrityksiä ja nyt kun syöttötariffit on saatu kuntoon ja myöhemmin kaavoitukseeen ja muuhun liittyvät esteet siivotaan pois, se tarkoittaa, että meillä on kova kasvupotentiaali tuulivoiman käyttöönotossa.

Pohjanmaan energiaklusterin tuotannosta valtaosa menee tällä hetkellä vientiin. Silti kotimarkkinoiden kasvun vauhdittaminen olisi erittäin tärkeää alan yrityksille, joista toivotaan veturia uudelle talouskasvulle. EnergyVaasan markkinointijohtaja näkeekin kasvun tärkeäksi koko Suomelle.

-Kotimaisen tuulivoiman kasvu olisi tärkeää myös teknologian toimittajille, jotka pystyvät kotimarkkinoille ehkä tuomaan uusia tuotteita helpommin esille. Silti tämä on globaalia toimintaa ja se on tärkeää koko Suomelle eikä vaan Vaasan seudulle.

Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja

Energia-ala työllistää jo nyt Pohjanmaalla tuhansia ihmisiä. Ympäristöministeri kuitenkin ennustaa uusiutuvan energian kasvun maailmalla tuovan Pohjanmaalle huimasti lisää työpaikkoja.

-Vaasassa on oivallettu, että hajautettu energiantuotanto, älykkäät sähköverkot sekä erilaiset uusiutuvan energian energiatehokkuuden ratkaisut on tulevaisuuta. Uskon, että tänne voidaan tuoda kymmeniä tuhansia työpaikkoja lisää ihan seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Lähteet: Yle Pohjanmaa / Teemu Laitila