Elävä kirjasto lainasi juttukaveriksi kummajaisen ja homon

Kuopion kaupunginkirjastossa on lainattu maanantaina paperisten kirjojen ohella keskustelukumppaneita. Elävä kirjasto -tapahtumassa oli lainattavissa kaikkiaan kaksitoista elävää kirjaa 20 minuutin ajaksi.

kulttuuri
Kuopiolainen Jari Väisänen lainaamassa ihmistä elävästä kirjastosta Kuopiossa.
Yle / Kaija Kervinen

Kirjaston ala-aulan lainaustiskiltä lainattaviksi oli lupautunut muun muassa totaalikieltäytyjä, homoseksuaali, liikenneonnettomuudessa loukkaantunut, absolutisti, keikkalääkäri ja itseään kummajaiseksi kutsuva vammainen henkilö.

Elävän kirjaston ideaan kuuluu, että kirjat edustavat vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat elämässään syrjintää, stereotypioita ja rasismia. Tarkoitus on, että lainaajien ja elävien kirjojen keskustelut purkaisivat ennakkoluuloja ja lisäisivät keskinäistä kunnioitusta.

Kuopiossa parin ensimmäisen tunnin aikana yhden tai useamman elävän kirjan lainasi runsaat kaksikymmentä kirjaston asiakasta. Parhaimmillaan kaikki kaksitoista henkilöä olivat lainassa.

Maahanmuuttajia ei saatu mukaan

Elävä kirjasto -tapahtuma oli yksi ohjelmanumero tänään vietettävänä Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä. Tällä viikolla vietetään myös rasismin vastaista viikkoa. Yksi Elävän kirjaston puuhaajista, Savon setan kouluttaja Tero Kankaanperä pahoittelee, ettei yhtään maahanmuuttajaa saatu Kuopiossa eläväksi kirjaksi.

- Tämä on selkeästi meidän epäonnistuminen tässä kirjarekrytoinnissa. Me keskusteltiin muutamien Venäjältä tulevien maahanmuuttajien kanssa ja ainakin yhden burmalaisen kanssa , mutta he eivät sitten syystä tai toisesta halunneet tai päässeet tulemaan, Kankaanperä kertoo.

Elävä kirjasto -tapahtumia on Suomessa järjestetty muutamana viime vuonna jo noin 50 paikkakunnalla.

Lähteet: Yle Savo / Kaija Kervinen