Tampereen sijoituksista tilkettä suurhankkeiden rahoitukseen

Tampere saattaa muuttaa sijoituksiaan rahaksi tulevien suurhankkeiden, kuten Rantaväylän tunnelin vuoksi. Viime vuonna kaupungin sijoitustoiminta päätyi lievästi tappiolle. Tamperetta voi pitää varovaisena sijoittajana ja viime vuoden tulosta markkinatilanteeseen nähden tyydyttävänä.

Kuva: YLE / Petri Aaltonen

Tampereen kaupunki omistaa muun muassa kiinteistöyhtiö Technopoliksen ja matkapuhelinyhtiö Nokian osakkeita. Esimerkiksi Technopoliksen osakkeet Tampere sai haltuunsa yhtiönkaupan maksuna viime vuosikymmenellä.

Osakkeiden lisäksi kaupungilla on mm. korkosijoituksia ja rahamarkkinasijoituksia.

Viime vuonna kaupungin sijoitussalkku päätyi 2,4 prosenttia miinukselle. Rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen pitää tulosta tyydyttävänä.

- Tulos oli valitettavasti miinuksella, mutta meidän mielestämme näissä olosuhteissa, missä markkinat liikkuivat, päädyttiin tyydyttävään tulokseen. Siihen ei voi olla tyytyväinen, mutta tulos oli markkinoita parempi, Vuojolainen sanoo.

Tampere sijoittaa varovaisesti

Myös talousasiantuntija Jari Kankaanpää Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulusta pitää tulosta tyydyttävänä. Hänen mielestään kaupunkia voi sijoituskohteiden perusteella pitää varovaisena sijoittajana.

- Kyllä ne kertovat hyvin maltillisesta sijoittajasta, voisi sanoa, että varovaisestakin. Osakeriskiä halutaan ottaa hyvin maltillisesti, Kankaanpää sanoo.

Tampereen sijoitustoimintaa ohjaavat kaupunginvaltuuston vajaat kolme vuotta sitten vahvistamat periaatteet.

- Esimerkiksi suorat osakesijoitukset voimme sijoittaa vain Helsingin pörssissä listattuihin osakkeisiin. Emme voi mennä esimerkiksi Pariisin pörssiin koska se on meille vähän vieraampaa aluetta, kertoo rahoitusjohtaja Arto Vuojolainen.

Sijoitukset rahoiksi

Kaupungin sijoitusomaisuus oli viime vuoden lopussa 124,3 miljoonaa euroa. Siitä aktiivisessa sijoituskäytössä on vain noin 30 miljoonaa.

Loput ovat esimerkiksi pankkitileille talletettuja kassavaroja ja pitkäaikaisesti sijoitettuja elinkeino- ja lahjoitusrahastojen varoja.

Lähiaikoina kaupunki saattaa luopua isosta osasta sijoituksistaan muun muassa kaavailtujen suurhankkeiden, kuten Rantaväylän tunnelin kulujen tilkitsemiseksi.

Rahaksi voitaisiin pikaisesti muuttaa noin 30 miljoonaa euroa sijoitusomaisuudesta. Jari Kankaanpää pitää aikeita järkevinä.

- On kyllä rahoitusteorioiden mukaista, että pyritään mahdollisimman tehokkaaseen varojen käyttöön, että turhia reservejä ei kassassa pidetä, Kankaanpää sanoo.

30 miljoonaa on kuitenkin vain pisara meressä Tampereen kaupungin 1,5 miljardin euron budjetissa. Rantaväylän tunnelin arvioiduista kustannuksistakin summa kattaisi vain vajaan kuudesosan.