Sydän- ja verisuonitautien hoito kehittyy geeniterapian suuntaan

Lääkehoitojen sijaan ihmisen perimään kohdistuvia, geeninsiirtojen avulla tehtäviä hoitoja on tutkittu menestyksekkäästi esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien osalta. Geeniterapian tutkimus on jo niin pitkällä, että lupamenettelyt alustaviin ihmiskokeisiin ovat käynnissä. Ouluun kokoontuu aiheen tiimoilta huippututkijoita ympäri maailman.

tiede
Koeputkia laboratoriossa.
Yle

Oulussa keskustellaan tiistaina geenitutkimuksen uusimmista tuulista kansainvälisten huippututkijoiden voimin. Paikalle Oulun yliopistoon Biocenter-päiville saapuu suomalaisten tutkijoiden lisäksi puhujia Yhdysvalloista, Norjasta ja Saksasta. Luentoja seuraamaan odotetaan toistasataa kuulijaa.

Vuosittain järjestettävän Biocenter-tapahtuman tämänvuotisena teemana on uusien RNA-molekyylien tutkimus. Luennoissa teemana ovat muun muassa paljon puhutut geeniterapiahoidot.

Geeniterapia on kuuma puheenaihe

Päivän järjestelyistä vastaava tohtorikoulutettava Pauli Ohukainen kertoo, että ihmisen perimään kohdistuvia, geeninsiirtojen avulla tehtäviä hoitoja on tutkittu menestyksekkäästi esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien osalta.

- Geeniterapia on tällä hetkellä hyvin kuuma puheenaihe sekä Euroopassa että koko maailmassa. Tutkimus on nyt sillä tasolla, että alustavia pilottitutkimuksia on tehty, ja lupamenettelyt alustaviin ihmiskokeisiin ovat käynnissä. Laajat kliiniset tutkimukset ovat vasta aluillaan, Ohukainen selventää.

Biocenter-päivän tapahtumat järjestetään Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan päärakennuksen isossa luentosalissa. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Lähteet: Yle Oulu