Ranskan koulut hiljenivät ammuttujen muistoksi

Tiistaina Ranskan kaikissa kouluissa hiljennyttiin hetkeksi kunnioittamaan maanantain ammuskelun uhreja, kolmea lasta ja yhtä aikuista. Samaan aikaan tapahtumista tihkui lisää tietoa, muun muassa se, että ampuja ehkä kuvasi tekonsa videolle.

Ulkomaat
Ihmiset sytyttävät kynttilöitä Bastillen aukiolle Pariisissa osana hiljaista muistomarssia.
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä Bastillen aukiolle Pariisissa osana hiljaista muistomarssia 19. maaliskuuta.Ian Langsdon / EPA

Lounais-Ranskaan on julistettu korkein mahdollinen hälytystila maanantain ja viime viikon ampumatapausten vuoksi. Tuhannet poliisit etsivät varastetulla skootterilla liikkunutta ampujaa.

Hänen tekojensa syyn epäillään olleen rasistinen, sillä maanantaina kuolleet olivat Toulousen juutalaisen koulun oppilaita ja opettaja ja viime viikolla ammutut kolme sotilasta tummaihoisia.

Yleisin epäilys tuntuu olevan, että ampuja on uusnatsi. Epäilykset kohdistuvat etenkin Toulousen lähellä sijaitsevan joukko-osaston kolmeen laskuvarjojääkäriin, jotka erotettiin vuonna 2008, kun he olivat valokuvanneet natsitervehdyksiään. Poliisilähteet sanoivat kuitenkin tiistaina, että teoria on vain yksi muiden joukossa eikä päätutkimussuunta.

Sisäministeri Claude Gueant kertoi tiistaina, että ammuskelija saattoi videokuvata maanantaiset tekonsa, sillä silminnäkijöiden mukaan hänen rintaansa oli sidottu pieni kamera. Poliisi on etsinyt mahdollista videota internetistä, mutta toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt.

Norjan joukkosurmaaja Anders Behring Breivik sanoi nettijulkilausumassaan, että häntä mahdollisesti matkivien pitäisi kuvata tekonsa videolle.

Uhrit haudataan Jerusalemiin

Juutalaiskoulun uhrit lennätetään tiistaina perheidensä pyynnöstä Israeliin, jossa heille järjestetään valtiolliset hautajaiset. Hautajaiset pidetään keskiviikkona Jerusalemissa.

Uhreista kolme, 30-vuotias koulun opettaja ja rabbi sekä hänen viisi- ja nelivuotiaat poikansa muuttivat viime vuonna Israelista Ranskaan. Neljäs kuollut on seitsenvuotias tyttö. Aiemmin lapset oli ilmoitettu eri ikäisiksi.

Uhrien ruumiita lähtee saattamaan Israeliin ulkoministeri Alain Juppe sekä uhrien sukulaisia. Rabbia jäi suremaan leski ja yksivuotias tytär.

Tukea ja surunvalitteluja

Ammuskelut ovat työntäneet taka-alalle myös lähestyvien presidentinvaalien kampanjoinnin. Maanantai-iltana presidentti Nicolas Sarkozy ja hänen pahin haastajansa François Hollande osallistuivat yhdessä hartaustilaisuuteen pariisilaisessa synagogassa, ja Sarkozy on sanonut jatkavansa vaalityötä vasta loppuviikolla.

Veritöihin on reagoitu myös maailmalla. Ranskaan on virrannut surun ja tuen ilmaisuja pääministeriltä ja presidenteiltä.

Poliisi on vahvistanut synagogien ja muiden juutalaiskohteiden vartiointia muun muassa Ruotsissa, Hollannissa ja Belgiassa sekä New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Yle Uutiset