1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin kansanedustajat saivat kulttuurikummit

Musiikintekijöiden etujärjestö Teosto on jo parin vuoden ajan yhyttänyt luovan alan ammattilaisia ja kansanedustajia yhteen kulttuurikummi-hankkeella. Kulttuurikummi on jo 150:lla kansanedustajalla koko maassa.

Positiiviset riimit tuovat tekijälleenkin hyvän mielen, miettii Stepa muutamia päiviä uuden Made in Sodankylä-levynsä julkistamisen jälkeen. Kuva: Hanna Holopainen / YLE

Kummin tehtävänä on antaa kasvot luovan alan työntekijöille ja lisätä musiikkiasioistakin lakeja säätävien päättäjien tietoutta alasta.

Kulttuurikummi Wimme Saari ja hänen kummitettavansa kansanedustaja Simo Rundgren pitävät kummihanketta hyvänä.

- Kansanedustajalle on tärkeää saada tietoa niiltä ihmisiltä, joiden asioista me päätämme, Rundgren sanoo.

- Mikäpä sen parempi tapa yrittää vaikuttaa päätöksiin, kuin olla suoraan yhteydessä kansanedustajaan, joikutaiteilija Wimme Saari sanoo.

- Näen kummiuden alkuna. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan entistä parempia työskentelymahdollisuuksia, Saari jatkaa.

"Nettipiratismi on hyvä juttu"

Yksi ajankohtainen aihe, joka musiikkipiirejä puhuttaa, on nettipiratismi. Teoston tietojen mukaan internetissä tehtävistä musiikkilatauksista noin 95 prosenttia on niin sanottuja piraatteja, eli kappaleiden tekijät ja esittäjät jäävät ilman korvauksia.

Sen jälkeen, kun laittoman musiikin maahantuonti myös omaan tarkoitukseen kriminalisoitiin, on laittoman musiikin myyminen siirtynyt Mustamäen torilta Internettiin.

Vaikka musiikkiväki on jo pitkään etsinyt keinoja nettipiratismin suitsimiseen, näkee nuori polvi nettilatauksissa myös mahdollisuuden.

- Sitä tapahtuu, sille ei voi mitään. En näe nettipiratismia pahana, sillä edelleen on ihmisiä, jotka ostavat myös levyjä. Esimerkiksi ihmiset ostavat reilun kaupan kahvia eettisistä syistä, vaikka se on hinnaltaan tavallista kahvia kalliimpaa, sanoo sodankyläläinen räp-artisti Stepa eli Joni Stenberg.

Stepan mukaan laittomat lataukset tuovat räp-musiikkia esille ja kehittää kulttuuria. Mitä useampi kuulee musiikkia, sitä enemmän tilataan keikkoja artistilta.

- Nettipiratismi on hyvä asia, täräyttää Stepa.

Vanhemmat artistit eivät lämpene uudelle näkökannalle laittomaan kopiointiin. Suurin osa muusikoista katsoo, että piratismi syö levymyyntiä.

Lapin kulttuurikummit ja kummitettavat aikovat pitää yhteyttä jatkossakin. Suunnitelmissa on muun muassa kutsua artisteja vierailulle eduskuntaan.

Lapin kulttuurikummiparit ovat:

Heikki Autto (kok) kumminaan Jukka Karppinen

Markus Lohi (kesk) kumminaan Tomi Putaansuu

Eeva Maria Maijala (kesk) kumminaan Tuuni Partti (os. Länsman)

Markus Mustajärvi (vr) kumminaan Toni Kakko

Hanna Mäntylä (ps) kumminaan Joni Stenberg

Johanna Ojala-Niemelä (sd) Ulla Pirttijärvi

Simo Rundgren (kesk) kumminaan Wimme Saari