Aamun lehdet

Aamun lehdissä pohditaan talousuudistusten tarvetta ja puolustusministeri Stefan Wallinin asemaa.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) arvioi pääkirjoituksessaan, että hallitus joutuu ratkomaan suuria talouskysymyksiä hankalalla viikolla. Finnairin bonukset ja Dragsvikin tapaus vaikeuttavat ratkaisuhakuisen komiteahengen syntymistä Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa.

Julkisen talouden tasapainottamisen nimissä kansalaisilta pitäisi ottaa veroina enemmän ja antaa heille etuuksina vähemmän. Se on vaikeaa tilanteessa, jossa Finnair-paljastusten jälkeen kohistaan kermankuorijakerroksen bonuksista.

Tilanne on hallitukselle muutenkin hankala, mutta nyt myös kysymys puolustusministeri Stefan Wallinin (r) asemasta voi alkaa hiertää hallitusryhmien välejä. Demarit pystyvät halutessaan kehittämään Wallinilla peliä, jolla hiillostetaan Kataista.

Katainen näyttää lehmänhermoiselta ja sietää paljon, koska hänellä oli vain yksi kynnyskysymys. Hänestä piti tulla enemmistöhallituksen pääministeri, ja muu oli sen rinnalla toisarvoista. Tämän takia demareilla on kohtalainen taktinen asema.

Katainen tietää hallituksensa lorun olevan lopussa, jos vasemmisto lähtee käpälämäkeen. Hallituksesta ei siksi ole kaatumaan, mutta onko siitä tekemään tarvittavia talouspäätöksiä, kysyy aamun Ilta-Sanomat.

Eläkeikä ylös

Mikael Kosk kirjoittaa Hufvudstadsbladetin (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessa, että valtion ei pidä tyytyä vain säästämiseen. Suomea uhkaava kestävyysvaje kertoo mitä tapahtuu, ellei tarvittavia uudistuksia tehdä.

Työikäisten pienenevä määrä suhteessa lapsiin ja eläkeläisiin uhkaa muuttua vajeen sijaan rotkoksi.

Nyt vaaditaan määrätietoista kasvupolitiikkaa, muistuttaa Kosk. Valtiovallan tulee kannustaa niin investointeihin kuin työhön. Valtio ei voi vain säästää, vaan sen pitää myös satsata kasvuun. Ilman lisäresursseja valtio voi edistää suomalaisyritysten kansainvälistymistä. Siitä vientivetoinen maa hyötyisi. Lisäksi eläkeikä pitää saada nousemaan, muistuttaa Hufvudstadsbladetin Mikael Kosk.

Myös aamun Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että eläkeiän nostoa ei voida väistää. Lehden mukaan eläkeiän portaittainen nosto olisi ollut hyvä saada liikkeelle jo tällä vaalikaudella, sillä valtion velkamittari raksuttaa armottomasti.

Wallin puolustuskannalla

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Rkp:n puheenjohtaja, puolustusministeri Stefan Wallin on joutunut melkoisen ryöpytyksen kohteeksi - eikä täysin ilman omaa syytään. Lehti kysyy, mikä oli puolustusministerin rooli päätöksessä, jonka mukaan ruotsinkielinen Uudenmaan prikaati säilyy Dragsvikissa.

Helmikuisessa eduskuntakeskustelussa Wallin suorastaan pahastui syytöksestä, että Dragsvik säilytetään kielipoliittisin perustein. Sittemmin on ilmennyt, että puolustusvoimauudistuksen valmisteluvaiheessa Pääesikunta oikein varta vasten pyysi poliittista ohjausta ministeriltä. Ja ministerihän antoi mitä pyydettiin. Dragsvik sai säilyä.

Eduskunnan oppositio on ottanut aiheesta irti kaiken riemun. Opposition harjoittama äänekäs arvostelu on ymmärrettävää ja kuuluu politiikan henkeen. Vakavampaa on, että hallituskumppani Sdp:ssäkin kyseenalaistetaan Wallinin toimet.

Wallin ei aio erota. Hänellä on sekä puolueensa että pääministerin luottamus. Ministeri on yhä tarkka termeistä. Hän ei ole harjoittanut "kielipolitiikkaa" vaan "turvannut ruotsinkielisten perusoikeuksia".

Saman Wallin olisi voinut sanoa jo välikysymyskeskustelussa tai kyselytunnilla. Wallinin toiminnassa ei ole moitittavaa se, että hän veti kotiinpäin. Moitittavaa on se, että hän aluksi kiisti toimineensa niin, huomauttaa Helsingin Sanomat.

Aamun Kaleva (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että puolustusministeri Wallin on joutunut puolustuskannalle ristiriitaisten lausuntojensa vuoksi. Lausunnot tapahtumien kulusta herättävät oikeutettua kiukkua kansalaisissa ja tyytymättömyyttä hallituksen tapaan hoitaa asioita.

Ei edes kansalaisten silmissä hyvin tähän sakka tehtävänä hoitanut pääministeri Katainen selviä tästä sotkusta kuivin jaloin. Tilanteeseen sopii vanha viisaus: ellei muu auta, kannattaa puhua edes totta.

Joka tapauksessa asia on saanut nyt sellaiset mittasuhteet, että ainakin tapahtumien kulku on syytä avata, vaikka itse päätös jäisikin voimaan, kirjoittaa aamun Kaleva.

Lähteet: Yle Uutiset