1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asekauppa Israelista halutaan kieltää

Joukko suomalaisia politiikan, tieteen ja taiteen vaikuttajia on laatinut vetoomuksen, jonka avulla yritetään lopettaa Suomen ja Israelin välinen asekeuppa. Vetoomus luovutetaan tänään tiistaina ulkoministeriölle ja ja puolustusministeriölle.

Kotimaan uutiset
Erkki Tuomioja
Jyrki Lyytikkä / YLE

Allekirjoittajat huomauttavat, että sekä YK että maailman arvostetuimmat ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch katsovat Israelin syyllistyneen vakaviin ihmisoikeusrikoksiin.

Suomi on ollut yksi ensimmäisistä allekirjoittajamaista kansainvälisessä sopimuksessa, joka kieltää asekaupan sellaisten maiden kanssa, jotka rikkovat ihmisoikeuksia.

Tästä huolimatta Suomen ja Israelin välisen asekaupan arvo on satoja miljoonia euroja. Uusin kauppa koskee Suomeen hankittavia miehittämättömiä lentokoneita.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki sekä lukuisat professorit, taiteilijat, kansanedustajat ja europarlamentaarikot.

Vetoomuksen on laatinut ICAHD Finland (Israeli Committee Against House Demolitions). Järjestön tarkoituksena on levittää tietoa Suomen kytköksistä Israelin-Palestiinan alueelle ja tiedottaa konfliktin historiasta ja nykytilanteesta.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi