Autokauppiaat jännittävät huomista

Huhtikuun alussa muuttuva autovero nostaa uusien autojen hintaa keskimäärin muutamasta sadasta eurosta tuhanteen euroon. Kukaan ei kuitenkaan vielä tiedä, miten veromuutos vaikuttaa uusien autojen kauppaan.

autovero
Juha Vatanen
Lahden autokauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Juha Vatanen ei usko, että veron nousulla on suurta merkitystä autojen myyntiin.Yle Lahti

Autovero muuttuu 1. päivänä huhtikuuta. Autoalan keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissan mukaan kuluttajien ei tule pelätä tulevia muutoksia.

- Kuluttajat ovat osanneet varautua tähän. Autoja on myyty helmi-maaliskuussa hyvin. Kuluttajille on tarjolla myös vähäpäästöisiä autoja, jotka ovat hyvin lähellä uutta verorajaa eli 10 g / km. Kyllä autoilu jatkuu hyvällä mallilla, Rissa uskoo.

Hänen mukaansa hallitus kirjasi viime keväänä ohjelmaansa, että autoilussa voitaisiin siirtyä hankintaverotuksesta käytönverotukseen. Näin ei kuitenkaan käynyt.

- Valtio yrittää talouskriisissä hakea lisää autoveroa, mutta käytännössä myynti laskee taantumassa. Olen laskenut, että tänä vuonna noin 140 miljoonaa euroa autoveroja jää saamatta, sillä myynti putoaa noin 20 000 autoa suunnitellusta.

Pitkällä tähtäimellä pieni kokonaisvaikutus

Lahden autokauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Juha Vatanen uskoo, että veron nousu ei vaikuta automyyntiin pitkällä ajanjaksolla.

- Veron kokonaisvaikutus normaalikokoisella henkilöautolla vaihtuu keskimäärin muutamasta sadasta eurosta tuhanteen euroon. Jos autovero muuttuu keskimäärin 650 euroa, pitkässä juoksussa muutos ei ole hirveä. Suomalaiset ovat sopeutuvaa kansaa. Verot vain herättävät suuria tunteita, Vatanen pohtii.

- Valtion tulisi pyrkiä pienempiin päästöihin ja turvallisempiin autoihin. Dieselverot ynnä muut voitaisiin hyvin vaihtaa käyttöveroon, hän lisää.

Lähteet: Yle Lahti