1. yle.fi
  2. Uutiset

Israel tuohtui Toulousen lapsiuhrien rinnastamisesta Gazan lapsiin

Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman vaatii EU:n ulkopoliittista edustajaa Catherine Ashtonia perumaan puheensa, jossa tämä vertasi Toulousen ammuskelussa maanantaina kuolleiden juutalaisten lasten kohtaloa Gazan palestiinalaisalueen lasten kärsimyksiin.

Ulkomaat

Ashton esitti Toulousen iskun jälkeen kunnioituksensa kaikille lapsille, "jotka ovat kuolleet kauheissa olosuhteissa". Toulousen ja Gazan lisäksi hän viittasi belgialaisten koululaisten äskettäiseen bussiturmaan, Norjan viimekesäiseen joukkosurmaan ja Syyrian väkivaltaisuuksiin.

Liebermanin mielestä Gaza ei mitenkään kuulu luetteloon.

- Ulkoministeriö korostaa, että Israel on maailman moraalisin valtio myös silloin, kun se on pakotettu taistelemaan terroristeja vastaan siviiliväestön keskuudessa, Liebermanin kanslian lausunnossa sanotaan.

EU on kiirehtinyt kiistämään rinnastuksen. Ashtonin tiedottajan mukaan kyse oli viittauksesta lapsia koskeviin tragedioihin, ei Toulousen ja Gazan samastamisesta.

Israelin mukaan maan armeija tekee kaikkensa suojellakseen siviilejä, vaikka he tukevat terrorismia. Ashtonin pitäisikin puhua Etelä-Israelin lapsista, jotka elävät Gazasta ammuttujen rakettien pelossa, ministeriö patistaa.

YK:n lastenapujärjestön Unicefin ja monien muiden avustusjärjestöjen mukaan Gazan lapset kantavat ankarinta taakkaa eristetyn alueensa heikoista elinoloista ja Israelin armeijan iskuista.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi