Valamon palon syyksi epäillyt pönttöuunit olivat käyttökiellossa

Valamon luostarin tulipalon tutkinta saa uusia käänteitä. Palaneen vanhan päärakennuksen pönttöuunit, joista palon epäillään syttyneen, ovat olleet vuosikausia käyttökiellossa. Poliisin tutkinnan mukaan yhdessä pönttöuunissa on pidetty kiellosta huolimatta tulta, ja palo on saanut alkunsa hormin halkeamasta.

Kuva: Yle / Heikki Haapalainen

Valamossa tutkimustuloksesta ollaan ihmeissään, sillä pönttöuuneja ja hormeja ei ole edes huollettu vuosiin niiden käyttökiellon takia.

- Me arvuuttelimme maallikoina, että syttymissyynä olisi tekninen vika jossakin sähkölaitteessa. Todella kummalliselle tuntuu, että siellä olisi kukaan pitänyt tulta, mutta viranomaisten tutkimuksia ei ole syytä epäillä. Odotamme vielä palonsyyntutkijan jatkotutkimuksia, sanoo Valamon liiketoimintajohtaja Veikko Halonen.

Rakennuksessa on kolme Valamon talkoolaisten asuntoa, joista yhdessä asui vakituinen, useita vuosia Valamossa töissä ollut talkoolainen. Halonen ei halua kommentoida onko uunien käyttökielto ollut asukkaiden tiedossa.

Pönttöuunien käyttökiellosta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Vakuutusyhtiöön oltu jo yhteydessä

Luostarin vakuutusyhtiö Pohjola ei halua tässä vaiheessa kommentoida sitä, miten vakuutuksista saatavien korvausten käy jos palon on aiheuttanut joku pitämällä tulta uunissa. Luostarin liiketoimintajohtaja Halonen kertoo, että vakuutusyhtiöön ollaan oltu yhteydessä, mutta korvauksilla ei ole vielä edes spekuloitu.

Poliisin mukaan korvausvelvollisuus määräytyy sen mukaan onko tulta pidetty uunissa käyttökielto tiedostaen vai ei.

- Vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että joku olisi tehnyt tulet uuniin vahingossa, tietämättä käyttökiellosta. Mutta tahallinen sytyttäminen ei tule myöskään kysymykseen missään tapauksessa. Poliisikin on jo todennut, ettei kyseessä ole tuhopoltto, Halonen sanoo.

Poliisi jatkaa tutkintaa ihmisten kuulustelulla. Myös palosyyn tutkinta jatkuu Heinävedellä.