1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naiset

Naisten päihdeongelmat koskettavat monia

Naisten lisääntynyt alkoholinkäyttö on suomalaisen alkoholikulttuurin merkittävin muutos viimeisten 40 vuoden aikana. Samalla päihteiden käytöstä aiheutuvat haitat ovat lisääntyneet. Päihdetyön kentällä on tarve tunnistaa ja kiinnittää entistä enemmän huomiota naisten erityispiirteisiin ja -tarpeisiin.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Tänään Jyväskylässä alkavilla Päihdetyön päivillä pohditaan alkoholiongelmasta toipumista naisen näkökulmasta. Diakoniatyönsihteeri Heini Lekander Jyväskylän seurakunnasta sanoo, että naisten päihdetyö vaatii erityistä lähestymistapaa.

- Jos naisen elämässä on alkoholiongelmaa niin se liittyy yleisesti muihin elämänalueisiin. Toki heillä, joilla on lapsia tulee helposti monenlaisia kuvioita mukaan, voi olla lastensuojelua ja muita asioita. Sitten myös naisen terveyteen liittyviä asioita.

- Sitten yksi tärkeä asia on, että usein juova nainen helpommin kokee elämässään väkivaltaa.

Lekanderin mukaan päihdepäivillä keskustellaan myös näistä väkivalta-asioista.

Seurakunnissa ongelma tunnistetaan

Lekanderin mukaan seurakuntien diakonityössä kohdataan ihmisiä, joilla on erilaisia päihdeongelmia.

- Meilläkin henkilökunnan kouluttaminen on tärkeää ja se että, ihmiset voisivat puhua meille niin ettei heitä olla heti leimaamassa.

Lekanderin mukaan päihdeongelma on hyvin yleinen ja se koskettaa monenlaisia suomalaisia.

- Sekin olisi jo paljon jos ihmisillä olisi paikkoja, joissa näistä asioista voisi ylipäänsä lähteä puhumaan, sanoo Lekander.

Seurakunnat tarjoavat ongelmaisille leirejä ja muuta tukea ja ohjaavat heitä ammattiavun ja vertaistuen piiriin.

Huomiseen jatkuvien Päihdepäivän järjestäjiä ovat Lapuan hiippakunta, Kuopion hiippakunta, Jyväskylän seurakunta ja Sininauhaliitto.