1. yle.fi
  2. Uutiset

Persaukisten puutarhatonttujen värikästä yhdistyselämää

Muistatteko sen kuvitteellisen puutarhatonttujen jalostusyhdistyksen? Noh, ne tempaisevat taas, kirjoittaa toimittaja Johanna Talasterä.

Suunvuorot
Savi Vähäsarja / YLE

Tällä kertaa yhdistys on niin sanotusti pers'aukinen. Tilillä ei ole rahaa maksaa edes sovittua, pientä palkkiota jäsenlehden toimittamisesta. Suunnilleen satasen palkkio on ollut myöhässä jo pari kuukautta ja sen perään kyselleelle vastataan "voi voi, maksamme sen sitten, kun tilillä on rahaa."

Koomiseksi tilanteen tekee se, että samaan aikaan toisaalla yhdistys edustaa messuilla ihan oman osaston voimin. Tokihan kaikkien täytyy saada kuulla puutarhatonttujenjalostuksen viimeisimmistä käänteistä! Näkyvyys on tärkeää ja yhdistys ei saa uusia jäseniä ilman esillä olemista.

Mutta voiko rahaton kustantaa kallista messuosastoa? Eikö se ole vähän sama asia, jos varaton tavis ostaisi ostaisi kalliin turkin, jotta pankinjohtaja ei huomaisi asuntolainan lyhennysten olevan myöhässä ?

Yhdistyksessäkin on ihmisiä, jotka peräänkuuluttavat budjettikuria, mutta tämä tuntuu kaikuvan kuuroille korville. Johtoporras käy kokouksissa ulkomailla ja kutsuu muiden maiden puutarhatonttuilijoita Suomeen kouluttamaan meitä. Tulevat oikein ryhmissä. Täytyyhän täällä peräpohjolassakin pysyä kärryillä tonttujalostuksen uusista tuulista.

Jäsenlehti kutistuu kuin se kuuluisa pyy maailmanlopun edellä. "Voi, nyt saattaa kuulkaa olla niin, että meillä ei olekaan varaa julkaista kaikkia luvattuja numeroja tänä vuonna... Ymmärrätte varmaan! Mutta muistakaa tulla vuosikokoukseen ja kertoa mielipiteenne tästä.

Koko jäsenistöä toivotaan paikalle." Öööö, olihan siitä kokouksesta jossain maininta? Jos ei kuitenkaan laiteta kutsua yhdistyksen nettisivujen etusivulle, vaan piilotetaan se muutaman linkin taakse. Varmuuden vuoksi.

Jossain täytyy olla masiina, joka virittää uudelleen kaikenlaisissa yhdistyksissä päättävässä asemassa olevien ihmisten aivot. Aiemmin niin leppoisat ja joviaalit ihmiset alkavat vastustamattoman mielihalun vallassa perustaa kuppikuntia ja suhmuroida asioita. Valta turmelee. Vaikka se sitten olisi valtaa puutarhatonttujenjalostusyhdistyksessä.

Lähteet: Yle Lahti / Johanna Talasterä

Lue seuraavaksi