1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntauudistus

Kunnat pohtivat omaisuutensa myyntiä kuntauudistuksen pelossa

Jos hallituksen kaavailema kuntauudistus toteutuu, moni kunta saattaa myydä omaisuuttaan ja säätiöidä siitä saadut varat. Kuntaliiton apulaisjohtajan mukaan omaisuuten myyminen ja rahan säätiöittäminen olisi huono asia tuleville suurkunnille.

Kuva: Yle

Kuntaliiton apulaisjohtajan Reijo Vuorennon tietojen mukaan vain muutama kunta on pohtinut omaisuutensa myyntiä siltä varalta, että hallituksen kaavailema kuntauudistus toteutuu.

- En silti usko laajamittaiseen myyntiin. Kyse tulee olemaan yksittäistapauksista, Vuorento sanoo.

Vuorennon mukaan riski myymiseen on olemassa, jos kuntauudistusta viedään läpi pakolla niin kuin hallituksen on koettu tällä hetkellä tekevän.

- Tällaisessa tilanteessa voi olla, että jotkut kunnat eivät suostu tähän ja omaisuutta myydään ja säätiöidään siitä saadut rahat.

Vuorento sanoo, että hallituksen pakkoliitospuheista tulisi ottaa nopeasti etäisyyttä ja saattaa asiat järjelliseen käsittelyyn.

- Säätiöittämisajatukset juontavat juuri tästä pakkoajattelusta. Pakkopilvi pitäisi saada neuvottelun päältä pois.

Omaisuus lähtisi pilkkahintaan

Kunnat omistavat perinteisesti energialaitoksia ja jätteenpolttolaitoksia. Varoja löytyy myös kuntien kehittämis- ja investointirahastoista. Jos omaisuuden myyntiin ja varojen jäädyttämiseen lähdettäisiin joukolla, energialaitokset myytäisiin Vuorennon mukaan pilkkahintaan.

- Markkinoilla on kiinnostusta hyvin hoidettuihin energiayhtiöihin, mutta siinä kävisi kuten 1990-luvulla. Tulisi ostajan markkinat, eli laitokset myytäisiin alle torihintojen, Vuorento huomauttaa.

Vuorento pitää yleensäkin kuntien omaisuuten myyntiä ja varojen säätiöittämista ongelmallisena kuntaliitostilanteessa.

- Se ei ole oikein, että yhteisiä varoja säätiöitetään kauemmaksi yhteisestä hyvästä. Se on huono asia tilanteessa, jossa ollaan menossa yhteen toisten kanssa.

Salla: Myymistä harkitaan vakavasti

Sallan kunnanjohtaja Kari Väyrynen sanoo, että kunnan omaisuuden myymistä ja varojen säätiöittämistä on pohdittu vakavasti. Myyntilistalla on sähköyhtiö, lämpöyhtiö, hissiyhtiö ja asuntoyhtiö.

- Rahoilla voisimme maksaa velkoja pois tai investoida vanhainkodin ja koulun korjaukseen. Mahdollisen kuntaliitoksen jälkeen tätä mahdollisuutta ei tulisi, arvelee Väyrynen.

Kuntauudistuksessa Salla olisi osa Kemijärven, Savukosken ja Pelkosenniemen muodostamaa suurkuntaa.