Hyppää sisältöön

Tutkija: Supikoira tappaa lintuja luultua vähemmän

Suomeen Venäjän turkistarhoilta levinnyt vieraslaji huolettaa keväisin bongareita ja metsästäjiä, koska se tuhoaa lintujen pesiä. Tutkijan mukaan supikoira saattaa olla joissakin tapauksissa linnuille eduksi.

Kuva: Vesa-Matti Ruuska / Yle

- Sen vaikutusta varsinkin riistalintuihin liioitellaan mielestäni aika paljon. Paikallisia tuhoja se toki aiheuttaa, mutta sorsia ja kanalintuja sen ravinnossa on vain vähän, sanoo erikoistutkija Kaarina Kauhala Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Supikoiran ravinto koostuu pääasiassa pikkunisäkkäistä ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvasta ruoasta. Keväällä se syö runsaasti sammakoita, kesällä hyönteisiä ja syksyllä maistuvat marjat. Ravinnoksi päätyneistä linnuista suurin osa on tutkimusten mukaan pieniä varpuslintuja.

Suurimpana ongelmana Kauhala pitää supikoiran levittämiä mikrobeja ja loisia. Näiden joukossa ovat muun muassa ihmisellekin vaaralliset rabies eli raivotauti ja myyräekinokokki-loinen. Tällä hetkellä kumpaakaan ei tavata Suomessa, mutta riski leviämisestä on olemassa.

- 1980-luvun lopussa meillä oli rabies-epidemia. Sen tärkein välittäjä oli supikoira, Kauhala toteaa.

“Se ei välitä vaikka kurki lyö nokalla päähän”

Mynämäen Mietoistenlahdella supikoiria nähdään usein. Tärkeällä lintualueella vierailevat bongarit näkevät niitä varsinkin aamuvarhaisella, kun yöaktiivinen peto nuohoaa rantoja.

- Se on niin älytön, että se ei välitä vaikka kurki lyö nokalla päähän. Suoraan vaan pesälle, kuvailee Kari Hiivola, joka pyytää lahdelta supikoiraa loukuilla.

Hiivola pitää supikoiraa isona ongelmana lahden linnuille. Hänen havaintojensa mukaan sorsakannat ovat romahtaneet.

- Keväällä voi nähdä sorsaparin uimassa vaikka toisen pitäisi olla hautomassa. Siitä tietää, että munat on viety, Hiivola kertoo.

Supikoirakanta on Hiivolan mukaan lahdella hiukan vähentynyt. Vuonna 2010 hän pyydysti 42 supikoiraa ja viime vuonna 15.

Erikoistutkija Kaarina Kauhala korostaa, että pitävää tieteellistä näyttöä supikoiran vahingollisuudesta lintukannoille ei ole. Petopoistokokeissa on saatu esimerkiksi sellaisia tuloksia, että supikoirapyynnin jälkeen osa lintulajeista lähti kasvuun ja osa taantui.

RKTL:n tutkimuksessa 1990-luvulla saatiin jopa viitteitä siitä, että supikoiran metsästäminen pienensi sorsien määrää.

- Kun supikoirat poistettiin niin kettukanta kasvoi. Kettu on kuitenkin linnuille paljon pahempi peto kuin supikoira, Kauhala sanoo.