Kevät ei laita ihmisen hormonihyrrää pyörimään

Meille Pohjolan asukeille kevät on aina iloista aikaa ja pienikin auringonpaiste saa hymyn huulille. Monesti puhutaan, että keväällä alkaa ihmisilläkin hormonit hyrrätä. Mutta tämä on urbaania legendaa, ainakin tieteellisesti katsottuna. Professori Jorma Toppari Turun Yliopistosta kertoo, ettei kevään alkamisella ole vaikutusta ihmisten hormonitoimintaan.

terveys
Kevät
YLE

- Oulun Yliopistossa on aikanaan tutkittu paljon asiaa ja tutkimuksissa ei ole havaittu hormonitasoissa muutoksia kevään koittaessa. Jos katsotaan syntyvyystilastoja, niin nekään ei tue sitä käsitystä, että keväällä oltaisiin aktiivisempia tällä saralla. Kyllä tämä siis urbaania legendaa on. Kuitenkin mukavaa ajatella, että kevään koittaessa tällainen vaikutus olisi ja sitten kun näin ajattelee niin siitähän se tunne sitten jo syntyy, sanoo Toppari.

Kevään positiivista vaikutusta mielialaan ei kuitenkaan pidä kiistäminen ja Toppari toteaakin huumorilla, että ehkä ihmisellä onkin vielä tuntematon hormoni joka aiheuttaa tunteen siitä, että hormonihyrrä lähtee käsistä kun terassikausi alkaa.

- Olen leikkilläni ehdottanut, että ihmisellä voisi olla vielä tunnistamaton primaveroonihormoni joka erittyy sydämestä ja saa aikaan tunteen siitä, että nyt on kevättä rinnassa. Ainahan tieteessä löydetään asioita, joiden olemassaolosta ei ole ennen tiedetty. Tässä on jollekin haastetta alkaa tutkia, josko moinen hormooni löytyisi, Toppari nauraa.

Lähteet: Yle Satakunta