Hyppää sisältöön

Aspiriini saattaa ehkäistä ja hoitaa syöpiä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet saattavat ehkäistä monien syöpien kehittymistä ja vähentää etäpesäkkeiden muodostumista.

Asetyylisalisyylihapon on aiemmin osoitettu vähentävän syöpäkuolemia, jos lääkkeitä käyttää vuosikausia, mutta uusien tulosten perusteella hyödyt saattavat näkyä nopeammin. Tiedot perustuvat kolmeen suureen tutkimukseen, jotka julkaistiin Lancet-lehdessä.

Tulosten perusteella asetyylisalisyylihappoa käyttävien riski kuolla syöpään olisi noin 15 prosenttia pienempi kuin verrokkien, jotka eivät syö asetyylisalisyylihappoa. Ero lisäksi kasvaa 37 prosenttiin, kun lääkitys jatkuu yli viisi vuotta.

Toisessa tutkimuksessa 6,5 vuoden seurannan aikana etäpesäkkeiden määrä havaittiin yli kolmanneksen vähäisemmäksi asetyylisalisyylihappoa syöneillä. Myös adenokarsinooma-syövät ja niistä johtuvat kuolemat sekä mm. rakko- ja munuaissyövät olivat heillä harvinaisempia kuin verrokeilla.

Kolmas tutkimus vahvisti samansuuntaisen vaikutuksen myös suolisto- ja rintasyöpiin sekä ruokatorven, vatsan sekä sappiteiden syöpään.

Yhdessä tutkimuksia pidetään vakuuttavana näyttönä asetyylisalisyylihapon tehosta syöpien ehkäisyssä ja mahdollisesti myös hoidossa. Asetyylisalisyylihappoon liittyy kuitenkin haittavaikutuksia, kuten suolistoverenvuotoja, joiden takia pitkät lääkitykset ovat ongelmallisia eivätkä sovi kaikille.