Aamun lehdet

Tapaus Wallin, kuntauudistuksen koukerot ja it-alan kilpailutilanne pohdituttavat lehtiä tänä aamuna.

Kotimaa

Hallituksen rivit rakoilevat, näin näkee tilanteen Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

"Niin ulkoinen kuin sisäinenkin paine Kataisen kuuden puolueen hallitusta vastaan kovenee.

Tiistaina se joutui vastaamaan hankalassa tilanteessa keskustan kotihoidon tuen typistämistä vastustavaan välikysymykseen suuren valtiontaloutta koskevan leikkaus- ja veronkorotusriihen alla ilman yhteistä kantaa.

Tuskin kukaan osasi ennakoida sitä, että puolustusministeri Stefan Wallinista tulisi tämän hallituksen kävelevä katastrofi. Niin siinä kuitenkin kävi, koska hänen täysin turhalla salailulla ja sen jälkeisellä saivartelulla aiheuttamansa Dragsvik-kohu yhä vain paisuu.

Jopa pääministeri itse katsoi tarpeelliseksi ottaa etäisyyttä luottoministeriinsä. Katainen kiisti tienneensä mitään Wallinin poliittisesta ohjailusta. Tämä tekee mahdolliseksi sen, että Wallinin eduskunnalta mahdollisesti saama epäluottamus ei enää veisi mukanaan Kataista."

Strategia puuttuu

Maasta jolla ei ole strategiaa kirjoittaa Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

"Suomen haasteet ovat niin mittavat, että linjaa pitäisi pystyä luomaan monien vaalikausien mittaiseksi jaksoksi. Tällä hetkellä kansakunnalta puuttuu selviytymissuunnitelma.

Kuntauudistuksen kuulemistilaisuus Oulussa maanantaina ei ollut omiaan nostamaan tulevaisuudenuskoa. Huolestuttavinta oli, että monessa kunnassa tuntuu vallitsevan harhaluulo, jonka mukaan asiat ovat Suomessa ja maailmassa kymmenen tai 20 vuoden päästä samalla tolalla kuin nytkin.

Kovin paljon ei tunnu painavan se, jos veronmaksajat loppuvat tai jos veroprosenttia pitää hilata ylös kohti 25:tä tai 30:tä. ”Me olemme tähänkin asti pärjänneet” on köykäinen kunnan selviytymisstrategiaksi. Se sisältänee myös taka-ajatuksen, että valtio ei voi lopulta jättää kuntaa tuuliajolle.

Kuntakeskusteluun liittyy se kiinnostava piirre, että valtakunnan tasolla toimivat, asioita ylempää katsovat oppositiopoliitikotkin tunnustavat rakenneuudistuksen tarpeen. Paikallistasolla on kuitenkin kynsin hampain takerruttu vallitsevaan asiaintilaan: yhteen ei mennä, ei ainakaan, jos naapurikunta uhkaa päästä liitoksessa niskan päälle."

Eurooppa rajoittaa

Rajat ja sääntely jarruttavat kasvua. Näin päättelee Kauppalehti tietoalan yritysten saneerauspaineista.

"EU:n tietoalan yritysten on vaikea hyödyntää mittakaavaetuja, kun EU:n sääntely ja kansalliset rajoitukset jarruttavat digitaalisten sisämarkkinoiden kehittämistä.

Kilpailutilanteen nopeaa muutosta kuvaa, että Tieto-konserni vähentää Suomessa, Ruotsissa ja muissa maissa työtä noin kymmenen prosenttia lyhyessä ajassa. Kilpailu siirtää tietoalan yritysten palvelu- ja perustoimintoja kustannustason vuoksi Aasiaan, mutta parempien kilpailuolosuhteiden vuoksi Yhdysvaltoihin.

Pienet start up -vaiheen yritykset hakevat kasvupotentiaalia, ideoita ja rahoitusta edelleen Yhdysvalloista. Tätä todisti äskeinen ministeri Alexander Stubbin johtama teknologiayhtiöiden valloitusmatka Yhdysvalloissa."

Lähteet: Yle Uutiset