Terminen kevät koitti etuajassa Etelä-Suomessa

Kevät on alkanut pari viikkoa normaalia aikaisemmin eteläisessä Suomessa. Ilmatieteen laitoksen alustavan tilaston mukaan terminen kevät alkoi Pirkanmaalla ja Hämeessä 10. maaliskuuta. Myös pohjoisemmassa Suomessa kevät koittanee pian, sillä terminen kevät hujahtaa lähes koko maassa ohi 6 - 7 viikossa.

Kotimaa
Keväinen kukka. Lumi sulaa kukan ympäriltä.
iStockphoto

Terminen kevät tarkoittaa ajankohtaa, jonka jälkeen vuorokauden keskilämpötila pysyttelee pääsääntöisesti nollan yläpuolella.

Keskimäärin kevät pääsee Pirkanmaalla alkuun maaliskuun viimeisellä viikolla. Tämä aikataulu on viime vuosina toteutunut varsin tarkoin.

Lauhoina talvina sää voi Etelä-Suomessa olla keväistä jo tammi- ja helmikuussakin, mutta terminen kevät määritellään alkavaksi aikaisintaan 1. maaliskuuta. Ilmatieteen laitoksen pitkäaikaiset merkinnät kertovat, että maan keskivaiheilla kevät on alkanut aikaisimmillaan vuodesta 1961 alkaen jo ennen maaliskuun puoliväliä ja Lapissakin jo huhtikuun alussa, viimeksi vuosina 2010 ja 2011.

Myöhäisimillään kevät on Etelä-Suomessa alkanut vasta huhtikuun puolivälin jälkeen ja Lapissa kevättä on saatu pisimmillään odottaa toukokuun puoliväliin asti.

Lähteet: Yle Tampere