Poliisi: Jopot viedään käsistä - kirjaimellisesti

Polkupyöräklassikko Jopo on edelleen pyörävarkaiden ykkössuosikki. Suosiota selittää Jopojen hyvä jälleenmyyntiarvo.

polkupyörät
Jopoja
Yle

Polkupyörävarkaat tunnetusti aktivoituvat päivien pidetessä, mutta pitkäkyntisiä ei pakkanen hidasta. Erityisen suosittuja ovat arvokkaat Helkaman Jopo-vintagepolkupyörät. Esimerkiksi Oulussa varastettiin pelkästään hiihtolomaviikon aikana kymmenen Jopoa. Poliisin mukaan varkaat ovat entistä röyhkeämpiä.

– Polkupyöriä varastetaan niin asuintalojen ulko-ovien edustoilta kuin ikkunoiden altakin, joten varkaat luottavat siihen, että yön hiljaisina hetkinä he saavat toimia rauhassa, sanoo ylikonstaapeli Eeva Törmänen Oulun poliisista.

Poliisi kehottaakin polkupyörän omistajia terästäytymään pyörien säilytyksessä. Pyörän lukitseminen ei näytä riittävältä toimenpiteeltä varkauden estämiseksi, vaan pyörä pitäisi mahdollisuuksien mukaan siirtää lukittuun sisätilaan varsinkin yöajaksi.

Tarkkuutta nettiostoksiin

Jopojen suosiota selittää niiden hyvä jälleenmyyntiarvo. Varastettuja polkupyöriä myydään esimerkiksi netissä halpaan hintaan. Pyörän ostajan olisi hyvä muistaa, että edullisesti netistä hankittu polkupyörä voi olla varastettu.

– Jos käytettynä hankittu polkupyörä myöhemmin todetaan varastetuksi, pyörän alkuperäinen omistaja saa pyöränsä takaisin. Uusi omistaja jää niin sanotusti nuolemaan näppejään, Eeva Törmänen muistuttaa.

Polkupyörän omistajan kannattaa säilyttää pyörän hankintapaperit, joista ilmenee pyörän merkki, malli sekä runkonumero. Jos pyörä kuitenkin varastetaan, rikosilmoituksen asiasta voi tehdä poliisin nettisivuilta löytyvän sähköisen rikosilmoituksen kautta tai käymällä henkilökohtaisesti poliisilaitoksella.

Lähteet: Yle Oulu