Tampereen Tohloppiin syntymässä mediakeskittymä

Yle on etsinyt jo jonkin aikaa ratkaisua ja lisää toimintaa Tampereen Tohlopin tyhjeneviin tiloihin. Nyt Yle on tehnyt aiesopimuksen kiinteistöyhtiö Technopoliksen kanssa Tohlopin alueen kehittämisestä. Suunnitteilla on media-alan osaamis- ja koulutuskeskus.

Silminnäkijä-ohjelmaa kuvataan virtuaalistudiossa Tohlopissa. Kuva: YLE / Antti Eintola

Yhtiöt selvittelevät kesäkuun loppuun mennessä, millä ehdoilla Technopolis voisi ostaa, osa-omistaa tai operoida Ylen Tohlopin alueen kiinteistöjä. Selvityksen alla on myös, millaisia edellytyksiä olisi luoda Tohlopin alueelle media-alan osaamiskeskus, Mediapolis.

- Haluamme avata uuden sivun suomalaisen media-alan kehityksessä. Julkisen palvelun tehtävä on toimia koko luovan toimialan veturina. Mediapolis-hankkeen myötä toivomme saavamme Ylen lähettyville sellaista luovuutta ja uutta osaamista, jota Yle ei itse voi hankkia. Tästä hyötyvät kaikki, sanoo johtaja Ismo Silvo Ylestä.

Perinteitä ja tyhjää tilaa

Tohloppi on toiminut Ylen Tampereen ja Pirkanmaan keskuksena jo vuodesta 1972.

- Ylellä on ylimääräistä tilaa, josta luopuminen vapauttaa voimavaroja Ylen päätehtävään, sisällön tuottamiseen, Silvo sanoo.

Tohloppi on tärkeä tamperelaiselle identiteetille, myönnetään Tampereen kaupungilta.

- Pikku Kakkonen on yhtä tamperelainen kuin mustamakkara. Ylen merkitys Tampereelle on paljon enemmän kuin vain työpaikat. Ylen Tohlopin uudistumisen myötä mahdollisuudet ja merkitys vain kasvavat, sanoo johtaja Kari Kankaala Tampereen kaupungilta.

Koulutustiloja Tohloppiin?

Tohloppijärven ranta-alue ja sinne mahdollisesti syntyvä osaamiskeskus kiinnostaa myös Tampereen ammattikorkeakoulua.

- On tärkeää, että kaikilla opiskelijoilla on hyvä tuntuma työelämään opiskelun aikana. Tätä tavoitetta vasten Mediapolis toimintaympäristönä kiinnostaa TAMK:in kulttuurialan sijoittumispaikkana, kertoo ammattikorkeakoulun rehtori Markku Lahtinen.

Johtaja Satu Eskelinen Technopoliksesta näkee Ylen ympärille rakennettavassa mediakeskittymässä ainutlaatuisen mahdollisuuden.

- Mediapolikseen sopivia yrityksiä voi löytyä esimerkiksi peliteollisuudesta, mainos- ja mediatoiminnoista, tuotantoyhtiöistä, viestintäyhtiöistä, tapahtumajärjestäjistä, ICT-alan toimijoista, suunnittelutoimistoista, oppilaitoksista ja startup-yritystoiminnasta, Eskelinen luettelee.

Technopolis Oyj on kiinteistöihin, toimitilojen vuokraukseen ja palveluihin erikoistunut pörssiyritys. Yhtiö toimii jo nyt yhteistyössä julkisen sektorin kanssa mm. Tampereella Finnmedi-kampuksella.