1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Paikatut vaatteet muistuttavat säästeliäisyydestä

Kulttuurien museon uusi näyttely korostaa vaatteiden tekoon käytettyä työmäärää niiden hienouden sijasta. Paikka paikan päällä -näyttely esittelee paikattuja ja kuluneita esineitä kahdelta viime vuosisadalta.

kulttuuri
Pohjoisamerikkalaisten tasankointiaanien naisenpuku.
Pohjoisamerikkalaisten tasankointiaanien naisenpuvussa säämiskänahkainen etukappale on korvattu villakankaalla.Matti Huuhka

Paikka paikan päällä -näyttely on täynnä korjattujen vaatteiden ja vaivalla kudottujen kankaiden kauneutta. Sen tarkoitus on nostaa esiin museon omien kokoelmien esineitä, jotka kertovat säästeliäisyydestä ja kovan työn arvostamisesta.

- Kun lammas on kasvatettu ja keritty, ja kun se on vielä kudottu, niin ei sitä aivan helpolla heitetä menemään, kertoo museomestari Ulla Kostiainen.

Kulttuurien museo elää itsekin säästöliekillä. Tennispalatsin tilojen vuokra on Museovirastolle liian korkea, joten ensi vuonna näyttelytiloja ei enää ole. Ensi toukokuussa museossa avataan vielä näyttely, joka toteutetaan yhdessä Aalto-yliopiston kanssa.

Kostiaisen mukaan epävarma tilanne on rasittava.

- Meillä ei ole paikkaa, minne mennä. Toivottavasti sellainen löytyy.

Paikka paikan päällä -näyttely saattaakin jäädä museon viimeiseksi omaksi näyttelyksi, sillä haaveet jäähyväisnäyttelystä kaatuivat rahapulan takia. Näyttelyn viesti onkin selvä - pienilläkin esineillä on kertomus.

- Nämä esineet ovat unohdukseen hautautuneita, ja kuitenkin ne kertovat paljon menneisyydestä. Halusimme korostaa sitä, mitä hauraus ja vanhuus voivat meille kertoa. Tämä on myös viesti siitä, että tuhlaava elämäntapa ei kannata, museomestari Kostiainen sanoo.

Kulttuurien museon kävijämäärä nousi viime vuonna 32 000:een. Syynä on museon sisäänpääsyn muuttaminen ilmaiseksi. Paikka paikan päällä -näyttely on esillä marraskuuhun asti.

Lähteet: YLE Uutiset / Satu Nurmio

Lue seuraavaksi