Liikunta ehkäisee suolistosyöpää

Suolistosyövän torjunnassa liikunta on avainasemassa, koska se vauhdittaa suolen toimintaa. Myös sillä on väliä, mitä suuhunsa laittaa. Parin vuoden päästä selviää, onko laajalla suolistoseulonnala vaikutusta kuolleisuuteen.

terveys
Pariskunta sauvakävelee lumisessa maisemassa.
Yle

Liikunta auttaa suolen toimintaa huomattavasti. Jos haitalliset aineet eivät vaikuta pitkään suolistossa, niin silloin on vähemmän myös myrkkyvaikutuksia. Liikunta vaikuttaa myös hormonitoimintaan ja esimerkiksi insuliiniaineenvaihduntaan.

Jos liikunta puuttuu, niin on asioita, jotka kiihdyttävät syövän kasvua. Liikunnalla puolestaan on suojaava vaikutus ja siitä on apua myös painon säätelyyn.

- Suolistosyöpää voi ennaltaehkäistä syömällä kalaa, vähentämällä liharuokien määrää ja ennen kaikkea liikunnalla, sanoo ylilääkäri Tiina Palva

Suolistosyöpäseulonnat on aloitettu Suomessa 2004 ja vuonna 2014 voidaan arvioida onko kuolleisuus alentunut seulontojen ansiosta. Nyt mukana on yli 150 kuntaa. Seulonnassa mukana olevissa kunnissa kutsutaan satunnaisotannalla tutkimukseen puolet 60-69-vuotiaista, 60-70 prosenttia vastaa kutsuun myöntävästi.

Suolistosyöpäseulonnoissa jatkotutkimukseen kutsuttujen määrä vaihtelee keskipohjalaiskunnissa. Vuonna 2011 Kokkolassa kutsuttiin jatkotutkimuksiin 4,6 prosenttia tutkituista, Kannuksessa vain yksi prosentti ja alle 3,5 prosenttia Ylivieskassa ja Nivalassa. Tänä vuonna seurantatutkimukset alkavat Pietarsaaren seudulla.

Jos tutkitussa näytteessä on silmälle näkymätöntä verta, potilas kutsutaan tähystykseen.

Lähteet: Yle Keski-Pohjanmaa