Hyppää sisältöön

Mediuutiset: Prinsessa-elokuva rikkoi salassapitovelvollisuutta

Arto Halosen Prinsessa-elokuvassa on käytetty laittomasti Kellokosken sairaalan potilastietoja, kertoo Mediuutiset. Salassa pidettäviä potilastietoja on käytetty niin Kellokosken prinsessa -kirjassa kuin kirjasta tehdyssä elokuvassakin.

Katja Kukkola (nyk. Küttner) Anna Lappalaisen roolissa. Kuva: Terhi Kokkonen / Art Films Production

Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri Ilkka Taipale ja entinen mielisairaanhoitaja Ilkka Raitasuo ovat saaneet huomautuksen salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Huomautuksen antaneesta Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ei voida tarkentaa, kenen potilastiedoista on kyse.

Mediuutisten tietojen mukaan huomautus koskee sairaalan entisen potilaan Anna Svedholmin tietoja. Kellokosken prinsessa -kirja ja Prinsessa-elokuva kertovat Svedholmin tarinan. Kirjan tekemisessä on käytetty Taipaleen hankkimia tietoja sekä Raitasuon tietoja ajalta, jona hän hoiti Svedholmia. Raitasuo on toinen kirjan kirjoittajista.

Raitasuo on aiemmin sanonut, että tietojen keräämisellä oli Svedholmin suostumus. Aluehallintoviraston mukaan potilaan suostumus ei riitä, jos hän ei terveydentilansa takia kykene arvioimaan annettavan suostumuksen merkitystä.

.
.