Seksuaalinen halu on yhä useammin kadoksissa

Seksuaalisen halun puute koskee lähes jokaista pariskuntaa jossakin vaiheessa. Se on suurin seksuaaliterveysongelma Suomessa. Silti siitä ei puhuta paljon. Lähes puolet parisuhteessa olevista naisista on raportoinut oman seksuaalisen halunsa toistuvasta puutteesta. Määrä on kasvanut 2000-luvulla.

Kotimaa
Lähikuva mallinukeista.
Rita Trötschkes / Yle

"Haluttomuuden myötä tunnen, että tärkeä osa elämästäni puuttuu. En ole tasapainossa. Jokin elämänilon energia on hävinnyt, nauru on hävinnyt."

Näin kertoi 34-vuotias nainen kokemastaan Väestöliiton Halut jäissä? -tutkimuksessa.

Seksuaalisen halun puute on lisääntynyt naisilla 2000-luvulla kaikissa parisuhdemuodoissa selvästi. Vastaavaa muutosta ei ole miehillä todettu. Halun puutteella on selvä yhteys parisuhteen onnellisuuteen.

- Kun seksuaalinen elämä toimii hyvin ja on halukkuutta puolin ja toisin, parisuhteet ovat onnellisempia ja tuottavat enemmän tyydytystä. Siksi tämä on hyvin tärkeä asia, toteaa tutkimuksen toinen tekijä, tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Kontulan ja kliinisen seksologin Tarja Sandbergin kirja Halut jäissä? -käsittelee naisten halun puutetta sadan naisen itsensä kertomana. Sandberg on tarkka, että ongelmaa kutsutaan juuri halun puutteeksi, ei haluttomuudeksi.

- En ole koskaan tavannut vastaanotollani naista, joka olisi oikeasti haluton. Halu vain puuttuu monen syyn vuoksi ja se on mahdollista löytää, hän kertoo.

Itsetunto kateissa

Tarvitsisin enemmän kehuja tunteakseni olevani kaunis ja seksikäs. Valitettavasti parisuhteessa (ainakin meidän) kehuja ei tule kovin usein annettua. Tähän syyllistyn itsekin. (Nainen, 22 v.)

Halujen puuttumiseen ei ole yhtä ainoaa syytä. Sandberg ja Kontula järjestivät kirjoituskilpailun, johon naiset saivat osallistua kertomalla omista kokemuksistaan seksuaalisen halun puuttumisesta. Syyt ongelmaan ovat moninaiset, mutta myös yhdistäviä tekijöitä löytyi.

Itsetunto-ongelmat olivat suurin yksittäinen syy halujen puuttumiseen. Kun nainen ei koe itseään haluttavana ja seksuaalisena, ei seksi kiinnosta. Myös parisuhteen vakiintuminen, lasten hankinta sekä terveys- ja parisuhde-ongelmat veivät haluja.

Suhde koetuksella

Mieheni kyselee, tuleeko elämämme olemaan aina tällaista ja sanoo, ettei enää jaksa tätä. En tiedä, mitä sitten tapahtuu, kun hän oikeasti "ei jaksa". Lähtee vieraisiin? Muuttaa pois? (Nainen, 34v)

Halujen katoaminen hiertää parisuhdetta ja vaikuttaa kumpaankin osapuoleen.

- Naiset kokivat, että he ovat menettäneet jotain tärkeää. Heistä tuli epävarmoja eivätkä kokeneet itseään arvokkaaksi tai arvostetuksi. Lisäksi tuli pelko siitä, että mies jättää, kertoo Kontula.

Sandbergin mielestä seksuaalisten halujen puute on aliarvostettu ongelma. Se on niin yleinen ja vaikuttaa koko elämään. Kyseessä on kuitenkin ongelma, johon löytyy apua.

- Lukiessani näitä tarinoita en voinut olla miettimättä, miksi nämä ihmiset suostuvat tähän. Miksi naiset suostuvat elämään ilman seksiä ja miksi miehet lähtevät siihen mukaan. Apua on saatavilla, hän vakuuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Heidi Asplund