Ministeri: Porin lentoreitille etsitään valtiontukea

Porin ja Helsingin välisen lentoliikenteen tukeminen nousee esille hallituksen torstaisessa budjettikeskustelussa. Lentoyhtiö Flybe ilmoitti eilen, että se lopettaa lennot Porista Helsinkiin 9.4. Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) sanoo, että valtiolla on mahdollisuus tukea lentoliikennettä. Kyllönen kuitenkin korostaa, että valtiontuki ei tule automaattisesti.

Teksti-TV Satakunta
Liikenneministeri Merja Kyllönen.
Liikenneministeri Merja Kyllönen.Yle

-Torstainen kehysriihi kertoo, mihin valtiolla on resursseja. Oli hyvä, että Porin-reitin loppuminen tuli esille nyt eikä budjettiriihen jälkeen. Nyt pystymme käymään asiaa läpi - reittien lopettaminenhan ei koske pelkästään Poria vaan monia muitakin maakuntakeskuksia, Kyllönen sanoo.

Liikenneministeri sanoo olevansa pahoillaan siitä, että Flybe ei pystynyt ylläpitämään lentoreittiä markkinoiden ehdoilla. Valtio voi tukea Porin-reittiä ostoliikenteellä, mutta sen saaminen ei ole itsestäänselvää.

-EU:n direktiivien mukaan Pori-Helsinki-lentoja voidaan tukea. Tiedän, että Porin seudulla on suuri tarve ylläpitää lentoliikennettä. Jos valtio alkaa tukea reittiä, mukaan on tultava myös maakunnan ja kaupungin rahoja, Kyllönen kertoo.

Esillä myös muita vaihtoehtoja

Ministerin mielestä on vakavasti pohdittava, tarvitaanko Porista lentoja nimenomaan Helsinkiin vai riittääkö, jos markkinaehtoinen liikenne saadaan toimimaan muille lentokentille. Lentoyhtiö Blue1 aloittaa reittiliikenteen Tukholmaan sunnuntaina.

-Käymme pian neuvotteluja porilaisten kanssa ja katsomme, mikä on järkevin tapa edetä asiassa, Kyllönen lupaa.

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus ja useat satakuntalaiskansanedustajat ovat ilmoittaneet haluavansa, että Porin ja Helsingin väliset lennot turvataan tarvittaessa valtiontuella.

Lähteet: Yle Satakunta