Bussilippujen hinnoittelu voi yllättää

Linja-autojen lippujen hinnoittelusta löytyy erikoinen epäloogisuus: nuorisolippu vakiovuorolla maksaa enemmän kuin pikavuorolla. Syy hinnoitteluun löytyy erilaisista alennuksista.

Matkakortit ja -liput
Linja-auto Kuopion linja-autoasemalla
YLE Savo

Maalaisjärjen mukaisesti lippu pikavuoroon maksaisi enemmän kuin lippu vakiovuoroon ja aikuisten lipuissa maalaisjärjen mukainen hinnoittelu toteutuukin. Syy epäloogisuuteen hinnoittelussa löytyy alennuksista. Nuorisolipun ostaja saa pikavuoron lipusta alennusta 50 prosenttia ja vakiovuoron lipusta ainoastaan 30 prosenttia, alennusten ero selittää epäloogisuuden hinnoittelussa.

-Nuorisolippu, 12-16 -vuotiaille matkustajille on otettu käyttöön runsaat kymmenen vuotta sitten. Alusta lähtien alennukset vakio- ja pikavuoroissa ovat olleet erilaiset, syytä tähän en osaa sanoa. Nuorisolippu on ainoa lippulaji, jossa on erilaiset alennukset pika- ja vakiovuoroilla, kertoo Veolian aluejohtaja Daniel Björkstrand.

Lippujen hinnoissa odotettavissa korotuksia

Lippujen hinnoitteluun vaikuttavat muuttuvat kustannukset. Kuljettajien palkat muodostavat puolet kuluista. Polttoaineen hinta on toinen iso kuluerä.

-Kun palkat nousevat ja polttoaineen hinta nousee, niin korotuspaineita lippujen hintoihin on. Korotuksia on odotettavissa kesällä, jos polttoaineen hinta pysyy tällä ennätyksellisen kalliilla tasolla, arvio Daniel Björkstrand Veoliasta.

Lähteet: YLE Satakunta