Riihimäki perustamassa kokonaisen puiston atsaleoille

Helsingin yliopisto kehitellyt Suomessa kestäviä atsalealajikkeita. Maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta on tarjonnut useille kaupungeille uusia taimia kokeiltavaksi ensi kesäksi. Riihimäki haluaisi perustaa kokonaisen atsaleapuiston.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

RIIHIMÄKI Riihimäki saattaa perustaa atsaleapuiston. Helsingin yliopiston maa-ja metsätaloustieteellinen tiedekunta on kehittämässä Suomeen soveltuvia ja Suomessa kestäviä atsalealajikkeita.

Yliopiston maa-ja metsätaloustieeellinen on tarjomassa mm. Riihimäelle mahdollisuutta saada näitä taimia tänä keväänä. Riihimäen lisäksi yliopisto on käynyt neuvotteluja Kuopion, Jyväskylän ja Salon kanssa. Riihimäellä olisi mahdollisuus saada korvauksetta noin 200 atsalean tainta.

Riihimäellä atsaleoja voitaisiin istuttaa Vahteriston puistoon, Uhkolansuolle. Alueella on hapahko turpeinen maaperä, joka sopii oivallisesti atsaleoille, näille kesäkuun "keijukaisille".

Myös muita hapahkossa viihtyviä kasveja

Puistoon voidaan istuttaa kaupungin toimesta myös muita hapahkoa maaperää vaativia kasvilajeja kuten alppiruusuja ja hortensioita sekä lisää atsaleoita. Niitä istutettaisiin vuosittain joitakin kymmeniä talousarvion niin salliessa.

Vähitellen Vahteristonpuistoon muodostuisi Helsingin Etelä-Haagan alppiruusupuiston tapainen atsaleapuisto.

Pelkona varastelu

Riihimäelle istutettiin jo 1980-luvulla vastaavanlaisia alppiruusun ja atsaleoiden koeistutuksia eri puolille kaupunkia mm. Räätykänmäkeen, Kumelaan sekä Urheilupuistoon.

Kaupunkilaiset eivät koeistutuksia juuri kunnioittaneet vaan varastelivat niitä omiin puutarhoisinsa Istutuksista on vielä jonkin verran jäljellä etenkin Urheilupuistossa.