Van Goghin maalausten keltaisen värin tummuminen ratkaistu

Tutkijat ovat jo pitkään hämmästelleet hollantilaisen mestarimaalarin Vincent van Goghin maalauksille tunnusomaisen keltaisen värin hidasta muuttumista ruskeaksi. Uusi teknologia on nyt johtanut tutkijat monimutkaisen kemiallisen reaktion jäljille.

Kotimaa
Vincent van Goghin maalaus Unikonkukkia.
Vincent van Goghin maalaus Unikonkukkia.Reuters-TV

Van Goghin maalauksia on tutkittu Grenoblessa, Ranskassa materiaalien tutkimuksen laitoksessa, jossa on maailman tuorein tieto ja tekniikka käytössään.

BBC:n uutisten mukaan tutkijat saivat selville, että maalarin käyttämä omintakeinen keltaisen ja valkoisen maalin sekoitus on syynä värin muuttumiselle. Maalin sisältämä kromi muuttuu hapettuessaan ja aiheuttaa värin tummumisen. Hapettumisen taas laukaisee vähäinenkin päivänvalo. Reaktion jäljille päästiin valaisemalla maalauksia voimakkaalla röntgensäteellä.

Juuri kromin avulla van Gogh sai maalaustensa kukkiin ja viljapeltoihin sen keltaisen hehkun, joka teki taiteilijasta maailmankuulun.

Nyt tutkijat kehottavat van Goghin maalauksia hallussa pitäviä museoita suojaamaan mestarin maalaukset auringon valolta ja muulta UV-säteilyltä niin hyvin kuin mahdollista.

Asiasta kertoi ensin Analytical Chemistry-lehti.

Lähteet: YLE Uutiset / BBC NEWS