Arkeologien protestiliike nousee Egyptissä

Egyptiläiset arkeologit protestoivat eilen maan muinaismuistoista vastavaa ministeriä vastaan. Ministeri Zahi Hawassia syytetään oman imagonsa pönkittämisestä muinaismuistokohteiden suojelemisen sijaan. Hän ei arkeologien mukaan työllistä tarpeeksi alan ihmisiä, vaikka pyramidit ovat maan arvokkain omaisuus ja vetonaula.

kulttuuri
Arkeologisia kaivauksia Egyptissä
Reuters

Ministeri Hawass on astunut virkaansa vasta presidentti Hosni Mubarakin vallan viimeisien viikojen aikana. Se ei estänyt 150 arkeologian alan tutkijan ja opiskelijan mielenosoitusta. Mielenilmauksessa vaadittiin Hawassin eroa. Häntä syytettiin näyttävistä esiintymisistä televisiossa ja oman egonsa pönkittämisestä "Indiana Jones"-tyyliin. Sen sijaan ministeri ei arkeologien mukaan panosta todellisiin toimiin muinaismuistojen hoidossa.

Hawass itse sanoo haluavansa esille vain saadakseen huomiota ja rahaa Egyptin muinaismuistojen suojeluun.

Arkeologit pitävät palkkaansa riittämättömänä

Arkeologit ovat tyytymättömiä palkkaansa ja palkattujen asiantuntijoiden määrään, joka ei ole suhteessa siihen, että muinaismuistojen houkuttelemat turistit ovat maalle elintärkeitä. Turismi on Egyptin tärkein tulonlähde.

Pyramidikierrokselle saapuvan turistin on laskettu käyttävän non 160 Egyptin puntaa retkeläistä kohden. Se on noin 32 euroa. Maassa vierailee miljoonia turisteja vuosittain. Tästä huolimatta ministeri Hawass on määritellyt arkeologien keskipalkaksi mitättömät 75 euroa kuussa.

Ministeri Hawass ei ilmaantunut ottamaan arkeologien raivoa vastaan. Oppineet ilmoittivat palaavansa protestoimaan lähipäivinä.

Egyprtin pyramidit sijaitsevat Gizassa Kairon eteläpuolella. Pyramidit rakennettiin n.2600-2500 eaa. Näistä Kheopsin pyramidi kuuluu maailman seitsemään ihmeeseen. Gizan pyramidien vierellä on myös Gizan sfinksi samalta aikakaudelta.

Lähteet: YLE Uutiset / AP