1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

ADHD-lääkkeiden korvauskäytäntö muuttuu

Tarkkaavaisuushäiriö ADHD:stä kärsivät aikuiset eivät saa enää korvausta lääkkeistään. Kela on tarkentanut ADHD-lääkkeitä koskevaa ohjeistusta. Suoraa Kela-korvausta ei enää makseta yli 25-vuotiaille. ADHD-liitto pelkää, että kaikilla ei enää jatkossa ole varaa lääkkeisiin.

Kotimaan uutiset
Apteekkari ottaa lääkkeitä vetokaapista.
Apteekkari ottaa lääkkeitä vetokaapista.Yle

Korvausta ei Kelan mukaan voi aikuisille myöntää, koska metyylifenidaattia sisältävät lääkkeet on kohdistettu vain lasten ja nuorten ADHD-hoitoon. Hintalautakunnalta haettu lääkkeen korvattavuus perustuu tähän eikä Kelan mukaan laki salli korvauksia aikuisille. Käytännöt ovat kuitenkin vaihdelleet eri puolilla maata. Paikoin nuoreksi on laskettu kolmekymppiset, paikoin korvaus on evätty 18-vuotiailta.

Kelan johtava lääkäri Pekka Koivisto kertoo, että tilanne haluttiin selkeyttää. Nyt Kelasta on ohjeistettu, että suora korvaus metyylifenidaattia sisältävistä ADHD-lääkkeistä maksetaan 25-vuotiaaksi saakka. Erillisillä selvityksillä korvausta voi hakea 30-vuotiaaksi saakka.

- Tässä on nimenomaan kysymys siitä, että haluttiin varmistaa, että ne nuoret ja nuoret aikuiset, joilla on lainmukainen oikeus korvaukseen, sen myös varmasti saavat, Koivisto kertoo.

ADHD-liitto huolissaan aikuisista

ADHD-liittoon on tullut viime päivinä kymmenittäin puheluja huolestuneilta ADHD-aikuisilta, jotka ovat aiemmin korvausta saaneet, mutta nyt jäävät korvausten ulkopuolelle. Liitosta arvioidaan, että lääkkeet maksavat lääkityksen vahvuudesta riippuen noin 500 -1 000 euroa vuodessa. ADHD-liiton toiminnanjohtajan Virpi Dufvan mukaan puheluista välittyy huoli, ettei lääkkeisiin ole enää varaa.

- Sehän vaikuttaa heidän toimintakykyynsä, mahdollisesti työssäkäyntiin, kaikkeen mahdolliseen arjessa, Dufva kertoo.

Kelan mukaan metyylifenidaattia sisältäviä lääkkeitä korvattiin viime vuonna 9 000 henkilölle. Heistä pari tuhatta on yli 30-vuotiaita. Johtava lääkäri Pekka Koivisto arvioi, että heistä osa voi käyttää lääkettä muuhunkin kuin ADHD-hoitoon. Mutta jos lääkehoito koetaan aikuisille hyödylliseksi ja lääkkeiden korvaus tärkeäksi, pallo on Koiviston mukaan lääkeyrityksillä.

- Yritysten pitää hakea viranomaisilta käyttöaiheen laajennusta, jos yrityksillä on tieto ja näyttö, että lääke soveltuu muuhunkin kuin lasten ja nuorten ADHD:n hoitoon. Jos hintalautakunta sen jälkeen hyväksyy korvaavuuden niin ei siinä ole mitään ongelmaa. Kansaneläkelaitoksella ei ole muita valtuuksia kuin panna toimeen sairasvakuutuslakia, Koivisto muistuttaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi