1. yle.fi
  2. Uutiset

Sairaanhoitajien reseptikoulutukseen tiukka seula

Sairaanhoitajien rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen tähtäävä koulutus on pyörähtänyt käyntiin Oulun seudun, Jyväskylän ja Pohjois-Karjalan ammattikorkeakouluissa.

terveys

Opiskelun aloittaminen ei kuitenkaan onnistu tuosta vain, sillä valintakriteerit ovat tiukat. Monen palasen täytyy loksahtaa paikoilleen myös työnantajan kanssa, ennen kuin hoitaja pääsee opintielle.

Päivystävä sairaanhoitaja, diabeteshoitaja Satu Inkiläinen voi kirjoittaa lääkemääräyksen lähitulevaisuudessa, sillä hän haki ja pääsi rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen tähtäävään lisäkoulutukseen. Millä lailla hän antaa lääkemääräyksen potilaalle nyt?

- Se menee reseptinuusinnan kautta tai sitten lähden hakemaan reseptiä lääkäriltä ja kierrän ovelta ovelle, Inkiläinen kuvailee.

Inkiläinen opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa, Oulaisten yksikössä.

- Pääasiassa oppiminen tapahtuu lääkärin valvonnassa työelämässä. Sitten on lähipäiviä ammattikorkeakoulussa. Lisäksi on esimerkiksi luentoja farmakologian laitoksella yhdessä lääkäriopiskelijoiden kanssa, hän kertoo

Opiskeluinto vaihtelee työnantajittain

Opiskelijavalintojen perusteella myötätuuli opintoihin vaihtelee paikkakunnittain ja työnantajittain. Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa opiskelemaan on lähdetty sekä pieniltä että isoilta paikkakunnilta.

Pohjois-Suomessa hoitajat ovat lähteneet opintielle pääosin pienemmiltä paikkakunnilta. Esimerkiksi Oulun kaupungin sairaanhoitajista kukaan ei hakeutunut rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen tähtäävään koulutukseen.

- Tämä on tietysti arviota, mutta arvelisin että syrjäseuduilla sairaanhoitajat ja terveydenhoitajat vastaanotoilla ovat jo vanhastaan tehneet hyvin monipuolista tehtävänkuvaa. He ovat tottuneet tähän itsenäiseen työhön vanhastaan, jolloin heille on luontaisempaa hakeutua koulutukseen, pohtii palvelujohtaja Tuula Tähtinen Oulun kaupungista.

Vastatuulta opinnoille saattaa syntyä raha-asioista. Osa kunnista nimittäin saattaa karsastaa sairaanhoitajien kouluttamisesta aiheutuvaa laskua. Voiko opiskeluinto tyssätä työnantajan maksuhaluttomuuteen?

- Minä en pidä sitä kynnyskysymyksenä missään nimessä. Itse rahalliset koulutuskustannukset, kurssimaksut tai muut vastaavat esimerkiksi Oulun kaupunki maksaa niille hoitajille, jotka olisi hyväksytty tähän koulutukseen, palvelujohtaja Tuula Tähtinen sanoo.

Palkkauskysymykset vielä avoimia

Tehyn mukaan myös epäselvyydet palkkauksesta voivat jarruttaa opiskeluhalukkuutta. Etujärjestön mukaan lisäkoulutuksen pitäisi näkyä palkassa usean sadan euron korotuksena.

- Tehyllä on omat suosituksensa, mutta sitä todellisuutta en itse tiedä kyllä tällä hetkellä, että mikä tulee toteutumaan. Käsittääkseni se on ihan kuntakohtainen asia, sairaanhoitaja Satu Inkiläinen pohtii.

Opintojen aloittaminen ei ole aivan yksinkertaista. Sairaanhoitajalla täytyy olla vähintään kolme vuotta työkokemusta alalla, jolla hän lääkkeitä määräisi. Pääsykokeita on luonnehdittu vaativiksi. Hoitaja tarvitsee työpaikaltaan myös koulutukseen sitoutuneen lääkärin ohjaamaan opintoja.

Palvelujohtaja Tuula Tähtisen mukaan lääkärit ovat sopeutuneet uusiin haasteisiin hyvin.

- Voi kuitenkin olla aikamoinen haaste pitkään työssä olleille lääkäreille – jotka ovat oppineet tekemään hyvin itsenäistä työtä parinkymmenen vuoden ajan – nyt yhtäkkiä muuttaa toimintatapaansa sillä tavalla, että hoitaja tulee heille työpariksi ja tekee itsenäisesti tiettyjä asioita, joita aikaisemmin lääkäri on tehnyt.

Sairaanhoitaja toivoo helpotusta potilaalle

Limingan terveyskeskuksessa työskentelevä sairaanhoitaja Satu Inkiläinen löysi ohjaavan lääkärin helposti.

- Täällä on kyllä suhtauduttu tosi hienosti tähän koulutukseen. Lääkärin löytäminen ei ollut yhtään hankalaa.

Sairaanhoitajien lääkkeenmääräämisoikeutta on tutkittu kansainvälisesti jo paljon. Esimerkiksi OECD-raportin mukaan käytäntö on nopeuttanut potilaiden hoitoa. 23 tutkimusta yhdistävä hollantilaisraportti puolestaan kertoo, että hoidon laatu pysyy hoitajan käsissä vähintäänkin samana.

Satu Inkiläinen toivoo, että sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmääräämisoikeus on hyödyllinen ennen muuta potilaan kannalta, kun lääkemääräyksen saa mukaan ilman odotusta.

- Toivoisin, että myös turha ravaaminen lääkemääräysten perässä jäisi pois ja samoin kuormitus siihen reseptin uusintaan vähenisi sitten lääkäreidenkin suuntaan.

Syksyllä koulutus alkaa myös Uudellamaalla, Tampereella ja Turussa.

Lisää aiheesta: Akuutti TV2:ssa tiistaina 15.2. kello 19.20.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi