1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Viihdeohjelmassa paljastelleen työntekijän potkut olivat lailliset

Työtuomioistuimen mukaan työnantaja menetteli oikein antaessaan potkut television viihdeohjelmassa paljastuksia tehneelle työntekijälleen. IBM:n palveluksessa lähes 20 vuotta ollut tiiminvetäjä myönsi ohjelmassa varastaneensa työnantajaltaan ja tunnustautui rasistiksi. Esiintymisen jälkeen IBM purki tiiminvetäjän työsuhteen ilman irtisanomisaikaa.

Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO kanteli pari vuotta sitten tapahtuneesta tapauksesta työtuomioistuimeen.

Päätöksessään työtuomioistuin katsoo, että tiiminvetäjä oli toiminnallaan rikkonut työnantajan ja työntekijän välisen luottamuksen, eikä IBM:ltä voitu näissä olosuhteissa edellyttää työsuhteen jatkamista. Työtuomioistuin määräsi ERTO:n korvaamaan myös Teknologiateollisuus ry:n ja IBM:n oikeudenkäyntikulut. Kaksi kuudesta työtuomioistuimen jäsenestä jätti ratkaisusta eriävän lausunnon.

Tiiminvetäjä myönsi ohjelmassa toimineensa työnantajansa palveluksessa epärehellisesti. Työnantajan nimi tuli useaan otteeseen ohjelmassa ilmi. Työtuomioistuimen mukaan työnantajan yrityskuva oli muodostunut ohjelmassa epäedulliseksi ja työntekijän toiminta oli vahingoittanut työnantajan mainetta.

MTV3:n Totuuden hetki -ohjelmassa kilpailijat pyrkivät mahdollisimman suureen voittosummaan paljastamalla itsestään arkaluontoisia asioita. Vastausten totuudenmukaisuus varmistetaan valheenpaljastustestillä. Vain kyllä- ja ei–vastaukset sallitaan eikä kilpailijalla ole mahdollisuutta tarkentaa vastauksiaan.