Jutan luontokuva muovautuu vaikka tyynyksi

Ammattivalokuvaaja Jutta Kuure on kameran kanssa kotonaan Borneon viidakossa, Kiinassa ja kotimaan tehdassaleissakin. Hänen valokuviaan voi nähdä kuvakirjoissa, aikakauslehdissä ja nykyisin myös tekstiileissä.

Borneo
Jutta Kuure ja kuvatekstiilejä
YLE / Pekka Sivukari

Jutta Kuure on asunut koko ikänsä Etelä-Suomessa. Viime kesänä kaksi perhettä kuitenkin yhdistyi yhdeksi perheeksi saman katon alle ja kotikaupungiksi tuli Joensuu.

Jutta on jo pitkän linjan itseoppinut valokuvaaja, jonka kamera on tallentanut suomalaista luontoa hehkeimmillään ja borneolaista sademetsää läheltä ja kaukaa. Veri vetää viidakkoon:

- Borneolaisen sademetsän värit, äänet ja monimuotoisuus ovat aina kiehtoneet minua. Kuvausaiheet ovat loputtomat ja kuvauskohteet hyvin kiehtovia.

- Olen ollut pidempiä aikoja Borneossa eräällä tutkimusasemalla, joka sijaitsi kaukana muusta asutuksesta. Ainoana epämiellyttävänä asiana siellä olivat juotikkaat, jotka kiinnittyivät iholle hanakasti, sanoo Jutta.

Kuuren valokuvia on julkaistu kuvakirjoissa, yritysten julkaisussa ja oppikirjojen kansissa. Vaikka valokuvia syntyy esimerkiksi ruuasta, niin luonto on lähellä linssiä. Kuure on muun muassa Suomen Ammattiluontovalokuvaajien järjestön jäsen. Siten kuvia on arkistoissa myös suomalaisesta luonnosta.

Kuvat tekstiiliksi

Jutta on yhä enenevässä määrin alkanut laajentamaan kuvallista tuotantoaan myös tekstiileihin.

Hän on kuvankäsittelyllä loihtinut muun muassa eksoottisista kasveista värikkäitä kokonaisuuksia. Grafiikkaa muistuttavat kuvat ovat päätyneet muun muassa tyynyliinoiksi ja tauluiksi hänen Borneocolors-tuotteistoonsa.

- Haaveenani on, että joskus saisin näistäkin tuotteista sen verran tuloa, että rahoja niistä voisi ohjata Borneon sademetsien hyväksi.

- Olen nähnyt paikan päällä , kuinka nopeasti ihminen muuttaa koskematonta sademetsää, sanoo Jutta.

Parhaillaan hän opiskelee julkaisugrafiikkaa, jotta ammattitaito entisestään paranisi ja monpuolistuisi.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Pekka Sivukari