Britit suosivat todellisista henkilöistä kertovia tarinoita

Britanniassa ovat viime vuosina menestyneet erityisesti tositapahtumiin perustuvat elokuvat ja näytelmät. Esimerkiksi Suomessa parhaillaan esitettävä Kuninkaan puhe –elokuva kahmi viikonloppuna lukuisia palkintoja Bafta-elokuvagaalassa.

kulttuuri
 "Kuninkaan puhe"-elokuvan tekijöitä Bafta-palkintogaalassa. Näyttelijä Colin Firth (keskellä)
Elokuvan "Kuninkaan puhe" tekijöitä Bafta-elokuvapalkintogaalassa, kuvassa keskellä näyttelijä Colin Firth.Kerim Okten / EPA

Kuninkaan puhe kertoo Englannin kuninkaasta Yrjö VI:sta, jota vaivasi änkytys. Sympaattinen ja laadukkaasti tehty elokuva osoittaa, että Britannian kuninkaalliset kelpaavat yhä vetonauloiksi.

Nyt majesteetit esitetään kuitenkin heikkoina ja inhimillisinä olentoina. Esimerkiksi Stephen Frearsin muutaman vuoden takaisessa elokuvassa The Queen kerrottiin Britannian nykyisen kuningattaren Elisabethin kyvyttömyydestä reagoida julkisesti entisen miniänsä prinsessa Dianan kuolemaan.

Kuninkaan puheen ohjaaja Tom Hooperin mukaan taiteilijat William Shakespearesta lähtien ovat kuvanneet mieluusti kuninkaallisia.

- Uskon tämän johtuvan siitä, että kuninkaallisissa luonteenpiirteet näkyvät intensiivisesti, oli kyse sitten ahneudesta, vallanhimosta, itsetuhosta tai änkytyksestä, sanoo Hooper.

Kuninkaalliset ja hoviväki innoittavat myös kirjailijoita

Kuninkaan puhe -elokuvassa näkyy myös toinen viime vuosien suuntaus, tositapahtumiin perustuva taide. Menestyneen brittiohjaajan Paul Greengrassin miltei kaikki elokuvat ovat pohjautuneet elettyyn elämään. Hänen tuorein elokuvansa 127 tuntia kertoo vuoristokiipeilijä Aron Ralstonista. Steve McQueenin elokuva Hunger taas kuvasi Irlannin tasavaltalaisarmeijan nälkälakkolaisia.

Todellisten tapahtumien ja sepitteen yhdistelmä on tällä hetkellä yleistä myös muiden taiteiden parissa. Lucy Prebblen menestysnäytelmä Enron kertoo amerikkalaisen Enron-yhtiön skandaalista. Hilary Mantelin Booker-palkinnon voittanut kirja Wolf Hall, Susipalatsi, puolestaan kuvaa Henrik VIII:n hovimiestä 1500-luvulta. Kirjailija Monica Ali valmistelee parhaillaan teosta prinsessa Dianasta.

Ihmiset haluavat nähdä tunteet kulissien takana

Faktan ja fiktion yhdistämisessä ei sinänsä ole mitään uutta, mutta viime aikojen vyöry on ainutkertainen. Brittien mukaan ilmiö johtuu siitä, että käsitys yksityisyydestä ja totuudesta on muuttunut. Johtoasemassa olevia henkilöitä ei enää kunnioiteta samaan tapaan kuin ennen, eikä media jätä heidän yksityiselämäänsä rauhaan.

Nykyisin ajatellaan myös, että tunteilla ja ihmissuhteilla on suurempi merkitys maailman tapahtumiin kuin olemme uskoneet. Merkityksellisimmät asiat tapahtuvat suljettujen ovien takana tai ihmisten mielessä. Koska siitä ei kerrota historiankirjoissa tai hallituksen asiakirjoissa, on taiteilijoilla tilaa yhdistellä tosiasioihin oman mielikuvituksensa tuotteita.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Eeva Lennon, Lontoo