Savonlinnan Kellarpeltoon upouusi päiväkoti?

Kellarpellon päiväkodin rakennus Savonlinnassa on siinä kunnossa, että jotakin on tehtävä. 70-luvulla rakennettujen tilojen korjaaminen tulee niin kalliiksi, että nyt suunnitteilla on kokonaan uusi rakennus.

Kellarpellon päiväkoti Kuva: Yle / Paavo Koponen

Kellarpellon päiväkodille aiotaan rakentaa uudet tilat Kellarpellon koulun viereen. Päiväkodin nykyiset toimitilat ovat kipeästi peruskorjauksen tarpeessa. Paitsi että 1979 käyttöönotetut tilat ovat teknisesti tiensä päässä, ne eivät myöskään sovellu enää tämän päivän päiväkodin vaatimuksiin.

- Silloin, kun tilat otettiin käyttöön vuonna -79, päiväkodissa toimi vain kolme lapsiryhmää ja näistäkin yksi osa-aikaisesti. Tänä päivänä lapsiryhmiä on kuusi, kertoo päiväkodin johtaja Markku Hämäläinen.

Tilat ovat siis ahtaat, ja myös muilla tavoin toiminnallisesti hankalat.

- Meillä on tällä hetkellä paljon alle kolmevuotiaita, mutta ei yhtäkään tilaa, jossa olisi asianmukainen pyllyn pesu ja vaipanvaihtopaikka, Hämäläinen kertoo.

- Lisäksi meillä on paljon ulkokautta kulkua lasten kanssa esimerkiksi jumppasaliin tai keittiöön hakemaan eväsrasioita. Tai vaikkapa askartelua ajatellen varastotilat aiheuttavat probleemaa, kun lapset joutuvat hakemaan askarteluvälineet kulkemalla ulkoa.

Uusi päiväkoti ei maksaisi saneerausta enempää

Savonlinna kaupunki ryhtyi selvittämään tilojen saneeraamista muun muassa sisäilmaongelmien takia. Päiväkodissa ei ole kosteusvaurioita tai hometta, vaan vanhan rakennuksen ilmanvaihtotekniikka ei yksinkertaisesti riitä ison lapsi- ja työntekijämäärän kanssa.

Saneerausta selvitettäessä kävi ilmi, että kokonaan uusien tilojen rakentaminen ei tule maksamaan sen enempää kuin vanhojen korjaaminenkaan. Lisäksi koulun ja päiväkodin läheinen sijainti tuovat etuja esimerkiksi ruoka- ja siivouspalveluiden järjestämisessä.

- Meille on ihan sama olipa kyseessä uudisrakennus tai saneeraus, kunhan tilat saataisiin ajanmukaistettua, Hämäläinen toteaa.

Suunnitelmien mukaan uuden päiväkodin rakentaminen alkaisi huhtikuussa 2013. Päätöksiä asiassa ei kuitenkaan ole tehty, vaan asia etenee nyt koulutuslautakunnan ja teknisen lautakunnan käsittelyyn.