Lasten turvaistuimista ristiriitaisia suosituksia

Liikenneturva on huolestunut markkinoille tulleista lasten turvaistuimista, joissa lapsi matkustaa kasvot menosuuntaan. Liikenneturvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaaran mukaan vanhemmille kaupitellaan näitä istuimia aggressiivisesti.

Teksti-TV Lappi
Kuvassa auton turvaistuin
YLE / Sirpa Hanhivaara

Liikenneturva on saanut viime aikoina yhteydenottoja kuluttajilta, jotka kyseenalaistavat sen suositukset lasten turvaistuimista. Vanhemmat ihmettelevät suositusta asentaa turvaistuin selkä menosuuntaan, sillä markkinoilla on hyväksyttyjä malleja, joissa lapsi istuu kasvot menosuuntaan. Suomessakin vanhemmat ostavat niitä, mutta Liikenneturva ei niitä suosittele.

- Malli tulee Keski-Euroopasta. Lähtökohtana on käyttömukavuus. Sellainen istuin on helpompi asentaa autoon. Keski-Euroopassa turvallisuustestit ovat erilaisia kuin pohjoismaissa. Oikean tiedon saaminen voi olla vaikeaa, Elovaara sanoo.

- Liikenneturva suosittelee edelleen istuimia, jotka asennetaan selkä menosuuntaan. Vasta kun lapsen silmät ovat istuimen ylärajan tasalla, voidaan istuin kääntää. Pohjoismaissa lapsen turvallisuus on kaiken lähtökohta ja menee mukavuuden edelle.

Hanki turvaistuin harkiten

Elovaaran mukaan kannattaa miettiä, mikä on arvokkainta autossa ja antaa lapselle paras mahdollinen suoja. Hankinta on paras tehdä hyvässä lastentarvikeliikkeessä, missä näytetään tarkoin turvaistuimen asentaminen.

- Onneksi suomalaiset vanhemmat ovat aktiivisia ja ottavat selvää. Suomessa lasten kuolemantapaukset ja vakavat vammat liikenneonnettomuuksissa ovatkin vähentyneet.

Palkkistuimessa kasvot menosuuntaan

Markkinoille on tullut uudenlainen turvaistuinmalli, jossa lapsi kiinnitetään istuimeen erityisellä palkilla valjaskiinnityksen sijaan.

Esimerkiksi saksalaisen Kiddy-turvaistuimen suomalaisen maahantuojan nettisivuilla väitetään, että turvapalkin ansiosta jopa 9 kuukauden ikäinen lapsi voi matkustaa kasvot menosuuntaan. Turvaistuinta myydään muun muassa nopealla ja kätevällä kiinnityksellä.

Nämä turvapalkki-istuimet ovat saaneet Euroopassa hyväksymismerkinnän. E-tunnus on EU-alueen merkintä standardin mukaiselle turvaistuimelle. Ilman tätä merkintää istuinta ei saa myydä Suomessa.

Liikenneturvan mielestä kannattaa suosia istuimia, joissa on myös joko ruotsalainen T-hyväksyntä tai jotka ovat läpäisseet ruotsalaisen Plus-testin.

Lähteet: YLE Lappi